Case: AEB – Op duurzame wijze Lean implementeren

Voor een schone samenleving nu en in de toekomst lost AEB blijvend afvalvraagstukken op. Daarom willen zij hun eigen processen verbeteren en de kosten verlagen door Lean te implementeren op duurzame wijze.

Klantvraag

AEB wil processen verbeteren en kosten verlagen. Om dit doel te realiseren is gekozen voor de Lean methodiek. Er wordt  een Lean aanpak ontwikkeld die past bij AEB, waarin AEB’ers zelf de lead nemen. Een team van 11 ambassadeurs wordt opgeleid met het doel zelfstandig Lean trajecten te begeleiden en zo te zorgen dat AEB zelf Lean kennis en kunde in huis heeft. Zo borgen we Lean binnen de organisatie.

Opdracht aan House of Performance

Leid binnen AEB een team van interne Lean ambassadeurs op. Bied hierbij een mix aan van theorie (in de vorm van bootcamps), coaching en praktijkervaring.

Onze aanpak

‘Meedoen, voordoen, laten doen’, dat is ons uitgangspunt.

Aanpak

Door de basis hiervoor te leggen in verschillende opleidingsmodules, zijn de Lean ambassadeurs  vervolgens in staat om zelfstandig verbeterprocessen te begeleiden.

De opleiding is een combinatie van theorie, coaching en praktijk en bestaat uit de volgende elementen:

  • Meerdaagse Lean bootcamp
  • Lean Green Belt certificering
  • Inrichten van een eigen ‘Keek op de Week’
  • Inrichten van dag -en weekstarts bij diverse afdelingen
  • Praktijkervaring op de vier verbeterprocessen

Resultaten

100 % score Lean Green belt certificaat door Lean Ambassadeurs!
Implementatie van de Lean methodiek en werkwijzes verspreiden zich als een olievlek binnen de organisatie.

Afbeelding1

“Mijn persoonlijke ervaring is dat er in 2017 een enorme hoeveelheid energie is vrijgekomen in de groep van de ambassadeurs. We versterken elkaar en dat gaat veel opleveren voor AEB!” Fulco Stallmann, Programmamanager Lean