Agile leiderschap? Goed voorbeeld doet goed volgen.

16/03/2020

Van de week reed ik van Nijmegen terug naar Utrecht. De snelheidslimiet was 100 kilometer per uur. De meeste mensen op de weg hielden zich hier netjes aan, behalve een politiewagen, zonder zwaailicht en zonder sirene. Nu is de politie in principe vrijgesteld van de standaard verkeersregels, en mogen ze – als de veiligheid dit toelaat- de maximumsnelheid overtreden. Tegelijkertijd is het in mijn ogen ergens vreemd dat de wethandhavers boven de ‘burgerwet’ staan, zeker in gevallen waarin er geen noodzaak is deze te overtreden.

Geef het goede voorbeeld

Goed voorbeeld doet goed volgen. Dit geldt vooral voor de mensen die de toon moeten zetten, de leiders van de samenleving, de mensen die anderen (zouden moeten) inspireren en kunnen aanzetten tot het vertonen van bepaald gedrag. Waarom zou ik mij aan de snelheid houden als zelfs de handhavers dat niet doen? Met welke autoriteit kunnen zij mij dan vervolgens aanspreken op mijn gedrag? Binnen organisaties zie je dit ook veel gebeuren, zowel in running the business als bij changing the business.

Agile transformaties vragen om Agile leiderschap

Zo begeleiden wij bijvoorbeeld veel organisaties bij agile transformaties, waarbij een andere werkwijze wordt geïntroduceerd, maar ook ander gedrag verlangd wordt. Dat draait om het tonen van gedragingen die passen bij de agile waarden. Hierbij kun je denken aan open en transparant zijn, moed tonen, respect voor elkaar tonen en hebben, commitment aangaan en focus hebben. Ook de leidinggevende wordt bij dergelijke transformaties intensief begeleid, want de organisatie verandert en dus jouw rol als leidinggevende waarschijnlijk ook. Agile leiderschap vraagt namelijk andere vaardigheden en sturing dan het meer traditionele (lijn)management.


TIP: Meer weten over Agile werken? Download dan onze whitepaper 7 elementen of effectief Agile te werken.


En daarbij vraagt het leiden van een transformatie ook om bepaalde vaardigheden. Het is namelijk aan de leidinggevende om het waarom van de transformatie helder te maken en vervolgens te sturen op de verandering. Leidinggevenden dienen tijdens en na een agile transformatie andere gedragingen van hun medewerkers te vragen, zoals het inzichtelijk maken van resultaten en het sturen hierop, feedback geven aan elkaar, of elkaar met respect bejegenen. Maar hoe gaat een leidinggevende dit voor elkaar krijgen als hij of zij zelf nooit feedback vraagt, geen duidelijke doelen heeft gedefinieerd of er niet op stuurt? Leiderschap is niet altijd hetzelfde, want het gaat om de combinatie van de organisatie context en jouw persoonlijke context. Deze moet op elkaar gaan aansluiten. Sluit dit niet op elkaar aan, dan zal dat niet alleen een transformatie in de weg staan, maar ook jezelf. Wat wel altijd hetzelfde is, is dat voorbeeldgedrag essentieel is om bij een ander bepaald gedrag te stimuleren.

Kijk naar een voetbalteam. Als de aanvoerder het hoofd laat hangen bij een achterstand, zal de rest van het team geneigd zijn ook de moed op te geven. Als juist de aanvoerder de mouwen extra opstroopt, dan is de kans groot dat de rest van het team dit voorbeeld zal volgen. En zo zou het ook moeten zijn in het bedrijfsleven.


TIP: Wil jij weten wat wij onder (agile) leiderschap verstaan en wat wij hierin kunnen betekenen voor jou of je organisatie? Schrijf je in voor het gratis Online Event Agile Leiderschap , neem contact op met mij op of onze leiderschapsexperts Linda Visscher en Ilona Groesbeek.

Het kan beter

Wat kan er volgens jou beter? We vernemen het graag van je!

reCAPTCHA is required.
Charlotte

Over de auteur

Klanten bijstaan met oog voor de mens én voor de organisatie en samen met de klant duurzame resultaten behalen. Dat is waar ik mij mee bezig wil houden.

Naar Charlotte Houben
Geef een reactie hier...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *