Alsjeblieft, de ingrediënten voor je beste nieuwjaarstoespraak ooit

22/12/2017

De kerstvakantie is het moment om alvast te mijmeren over je nieuwjaarstoespraak. Wat ga je je mensen meegeven voor 2018? We doen je een suggestie: vertel het verhaal van de zwarte en de witte wolf.
Een pakkende toespraak begint met een goed verhaal. Wij kiezen voor een oude legende die in vele varianten bestaat. De meest beeldende beschrijft een oude Cherokee-indiaan en zijn kleinzoon. Je ziet ze zitten, in het donker bij het kampvuur voor hun tipi.
De oude indiaan vertelt: “mijn zoon, in ieder van ons is een gevecht gaande. Een zwarte en een witte wolf vechten met elkaar. De zwarte wolf heet Kwaad. De witte wolf heet Goed. ” “Bij mij ook?” vraagt de kleine man verwonderd. “Ja, bij jou ook.” De jongen moet er even over nadenken. Dan kijkt hij op naar de oude man en vraagt: “En welke wolf wint er dan?” “Degene die jij voedt,” is het wijze antwoord.
De moraal van het verhaal is overduidelijk: je kunt zelf kiezen welke wolf in jou de overhand krijgt.

De wolven in jouw bedrijf

Nu komt de vertaalslag. Niet alleen in mensen, ook in bedrijven zijn twee wolven met elkaar in gevecht. De ene wolf heet Geld, de ander heet Geweten. En, anders dan in de parabel, ze zijn allebei goed.
Je hebt de geldwolf nodig, anders heb je simpelweg geen bedrijf. We hebben gezien waar een overvoede geldwolf toe kan leiden. Denk aan Libor-affaires en sjoemeldiesels. De vraag is dus niet of je de geldwolf voedt, maar hoeveel voeding je geeft.
Ook de gewetenswolf heeft voeding nodig. Logisch, niemand wil gewetenloos ondernemen. Toch kan ook de gewetenswolf kan te groot worden. Het gevolg is dat je nauwelijks iets voor elkaar krijgt.
De kunst is dus om beide wolven zo te voeden dat ze optimaal in balans zijn. Dat is jullie uitdaging voor 2018.

Slaat het verhaal aan? Vervolg je toespraak dan in de loop van januari met een brainstormsessie. Bedenk met elkaar op wat voor manieren je je wolven kunt laten groeien. Wat is het slechtste wat we kunnen doen in 2018? En wat is het beste?

Namens iedereen van House of Performance wensen we je een prachtig wolvenjaar!

Het kan beter

Wat kan er volgens jou beter? We vernemen het graag van je!

reCAPTCHA is required.
Sjoerd-1640x1800

Over de auteur

Anderen typeren mij als iemand waar je op kan bouwen, intelligent en flexibel waarbij ik snel kan wisselen tussen inhoud, niveau en perspectief. Ik ben ambitieus en beschik over veel energie.

Naar Sjoerd Hogenbirk
Geef een reactie hier...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *