Authenticiteit, een duur woord.

01/07/2016

Brief voor mijn zoon,

Heb je ooit gehoord van het woord authenticiteit? Ik heb er veel over geleerd in mijn samenwerking met House of Performance. Het is best een duur woord, maar eigenlijk gaat het over iets heel simpels: jezelf zijn. En dus niet proberen te zijn waarvan anderen willen dat je dat bent. Simpel toch? En toch is het moeilijker dan je denkt!

Jezelf zijn is wél oneindig veel makkelijker dan iemand proberen te zijn die je niet bent, omdat je dan een toneelstuk moet spelen. Dat is best ingewikkeld en vermoeiend. Jezelf zijn betekent: denken, doen, voelen en handelen vanuit je hart. En nee, dat is niet egoïstisch. Of mensen je dan minder aardig gaan vinden? Ik ervaar dat je daar juist veel waardering voor krijgt. Als je ervaart hoe die waardering je kracht geeft en dat je dat dan uitstraalt. Hoe goed mensen dan naar je luisteren, op jou gaan vertrouwen, dan zou je geen seconde nadenken over de vraag: durf ik mezelf te zijn?

authenticiteit

Authenticiteit: je moet gewoon wat meer jezelf zijn

Ik moet ineens denken aan een grap van Theo Maassen. Iemand zei: ‘Theo, je moet gewoon wat meer jezelf zijn!’ ‘Ja’, zei Theo, ‘maar zo bén ik niet’. Een leuke grap want het geeft aan hoe idioot het is om niet jezelf te zijn. Iedereen is zichzelf, je moet alleen uitkijken dat je geen namaak-ik wordt.

Kijk niet altijd door de ogen van anderen naar jezelf want dan ben je alleen maar bezig met hoe je overkomt en daar word je onzeker van. Gun jezelf de ruimte om alle energie te steken in het echt kijken naar andere mensen. Zonder te oordelen, open, echt kijken. Zie die mooie kant, want iedereen heeft mooie kanten, elk mens. Zie die kant en geef daar eens een complimentje over. Je zult zien dat mensen dit heel fijn vinden en dat ze daardoor op een andere manier naar jou gaan kijken. Namelijk, zoals jij naar hen kijkt. Mooi hè? Zo leer je steeds vaker mooie mensen kennen.

Dat je nu niet alle antwoorden hebt, niet barst van het zelfvertrouwen, dat is helemaal niet gek, je bent nog zo jong! Jezelf ontdekken is een – soms vervelende, want confronterende – zoektocht, maar wel een essentiële om de rest van je leven op een voor jou zinvolle manier in te vullen. En kijk niet alleen naar de dingen die je (nog) niet goed kunt, heb vooral ook oog voor die dingen waar je wel goed in bent. Want daar moet je het van hebben. Wil je later succes? Kies dan met je hele ziel en zaligheid voor iets wat dichtbij jou ligt, wat bij je past, waar je energie van krijgt. En dat gaat je lukken, dat weet ik zeker!

Je vader.

Het kan beter

Wat kan er volgens jou beter? We vernemen het graag van je!

reCAPTCHA is required.
Carien de Vries

Over de auteur

Als (interim)manager of projectmanager weet ik resultaten te boeken waar betrokkenen, ieder met eigen agenda’s, zich aan committeren. Kernwoorden: denken in mogelijkheden, snel inhoudelijk onderwerpen beheersen en gevoel voor verhoudingen in organisaties. Ik word omschreven als iemand die weet te enthousiasmeren door het combineren van een ‘hands on mentaliteit’ en jaloersmakende energie, waardoor mensen mee willen doen en doelstellingen worden bereikt.

Naar Carien de Vries
Geef een reactie hier...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *