Bekijk het!

26/10/2015

Johan Cruijff zegt: je gaat het pas zien als je het door hebt. Mooi, maar ik zou het graag omdraaien: je krijgt het pas door als je goed kijkt. Veel mensen zien het niet omdat ze heel veel deadlines en heel weinig tijd hebben. En nemen de verkeerde beslissingen…

Hoe denkt u over beeldende kunst? Ziet u het als iets verhevens, waar je niet over kunt meepraten als je de intentie van het schilderij of sculptuur niet begrijpt? Of is het gewoon een kwestie van kijken? Kunsthistoricus Rudi Fuchs zei het laatst zo treffend. Als conservator is hij verantwoordelijk voor de samenstelling van die mooie beeldententoonstelling in Amsterdam-Zuid. Op sprankelende wijze legde hij zijn toehoorders uit hoe het komt dat juist een beeld de kijker zoveel meer te bieden heeft.

Jaume-Plensa-Duna-235x300

Hoe groot een schilderij of een foto ook is, je kijkt altijd naar een vlak. Een vlak dat wordt begrenst door de lijst of gewoon omdat het doek ophoudt. Wat je ziet wordt in belangrijke mate bepaald door de manier waarop je kijkt. Of je nu staand, liggend, links of rechts van het midden, van een afstandje of met de neus er bovenop kijkt: de afbeelding blijft in principe dezelfde. Hoe je het beeld interpreteert wordt mede bepaald door de gezichtshoek die je kiest.

Los van het feit dat je per definitie om een beeld heen kunt lopen, wordt het kader bepaald door de omgeving. Staat het beeld in een bos? Op een verkeersplein? Al deze elementen bepalen hoe jij het ziet. Een beeld biedt een caleidoscoop aan interpretaties die voor jou als kijker allemaal interessant en waar zijn. De beleving die jou op het bewuste moment het meeste raakt, wordt jouw interpretatie van wat je ziet.

Elke keer als ik bij bedrijven op bezoek bent, komt dit verhaal weer even bovendrijven. Ik realiseer me dat ik, samen met mijn opdrachtgevers, ook continu naar beelden aan het kijken ben. Afhankelijk van het moment, waar je bent en je gesprekspartners, doe je indrukken op en trek je conclusies. Conclusies die vaak de basis vormen voor een advies of een plan van aanpak. Hoe meer tijd ik mezelf gun om veel te kunnen kijken, hoe meer kans ik mijzelf geef om een groot aantal indrukken te verzamelen, over elkaar heen te leggen en te gebruiken voor de benodigde conclusies.

Omdat het in organisaties om mensen gaat, is het essentieel dat je ervoor zorgt dat je zoveel mogelijk ziet en dat je geen conclusies verbindt aan één enkele waarneming. Laat je niet opjagen door deadlines. Kijk goed en luister ook goed. Want als je écht luistert naar elkaar, dan hoor je zoveel meer. Die is overigens van de NCRV, niet van Cruijff. Maar da’s logisch.

Carien de Vries

Interim Manager voor Managed By House of Performance

Het kan beter

Wat kan er volgens jou beter? We vernemen het graag van je!

reCAPTCHA is required.
Carien de Vries

Over de auteur

Als (interim)manager of projectmanager weet ik resultaten te boeken waar betrokkenen, ieder met eigen agenda’s, zich aan committeren. Kernwoorden: denken in mogelijkheden, snel inhoudelijk onderwerpen beheersen en gevoel voor verhoudingen in organisaties. Ik word omschreven als iemand die weet te enthousiasmeren door het combineren van een ‘hands on mentaliteit’ en jaloersmakende energie, waardoor mensen mee willen doen en doelstellingen worden bereikt.

Naar Carien de Vries
Geef een reactie hier...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *