De belemmerende werking van keuze

05/02/2018

Ik heb niet snel last van stress. Ik kan veel te doen hebben, maar stressgevoel ervaar ik niet snel. Meestal komt namelijk alles altijd wel goed. Tenzij het over keuzes gaat. In kiezen heb ik meestal geen zin.  Teveel keuze blokkeert mij. Dan kies ik nagenoeg altijd het herkenbare. Zo heb ik het liefst een menukaart met daarop: twee salades (vegetarisch en niet vegetarisch), een visgerecht, een vleesgerecht, en een ander vegetarisch gerecht. Als siders: friet, salade en/of andere groente.

Keuze is reuze wordt wel eens gezegd en daarin kan ik mij absoluut niet vinden. En dan heb ik het met name over futiele kwesties, zoals mijn avondmaaltijd, de kleur van mijn laptop of telefoon, naar welke pub we gaan of welke kleren ik aan moet doen. Keuzevrijheid op dit soort vlakken draagt namelijk niet bij aan míjn gelukslevel. Ik hoef ook niet altijd nieuwe dingen. ‘Zullen we ergens anders gaan eten, want daar zijn we al eens geweest’. Mijn eerste gedachte is dan altijd: “was het lekker?” Was het gezellig? Vond je het leuk? Is je antwoord drie keer ja: wat is het probleem dan? Die drang naar altijd nieuwe dingen vind ik ontzettend vermoeiend. Ik heb soms het idee dat het móet. Ik weet alleen niet van of voor wie.

Teveel keuze zorgt er bij mij voor dat ik lamgeslagen raak. Ik kan daardoor niet meer kiezen en dan kies ik maar gewoon wat, zonder echt na te denken: “doe maar uhhh, een cola”. Dit is ook één van de redenen dat ik radio luister. Dan wordt voor mij bepaald welke muziek ik luister, dan hoef ik niet zelf na te denken. Ik wilde vroeger op school ook heel graag een schooluniform. Puur uit keuzegemak leek een uniform mij ideaal.

Teveel keuze zorgt er bij mij voor dat ik lamgeslagen raak.

Uiteraard ligt het wat genuanceerder, keuze is namelijk ook fijn en goed. Door keuzes gaan we nadenken over wat we echt willen, leer je jezelf kennen, ontwikkel je jezelf én zijn de mogelijkheden oneindig. Met als gevolg, voor in ieder geval mij, dat ik ook continu blijf twijfelen. Is de keuze die ik maak wel juist? Wil ik dit wel écht? Is rechts niet beter dan links? Is het gras elders niet groener? Deze twijfel omtrent keuzes gaat van grote (levens)keuzes tot kleinere keuzes. Van het twijfelen over Bas, is hij het nou écht? Tot de keuze over het vakantieland waar we naartoe zouden gaan. Hierdoor blijf ik echter wel scherp, altijd nadenken over de dingen die ik doe en waarom ik ze doe.

Er is dus een groot verband tussen de hoeveelheid keuzemogelijkheden en het effect dat dat op mij heeft. De keuzevrijheid die ik voel over mijn levensbeslissingen zijn voor mij een gift, waar ik dagelijks gebruik van maak. De hoeveelheid aan keuzes doen tegelijkertijd ook weer afbreuk aan dit gevoel. En het maakt ook dat ik mezelf heel snel vind stilstaan – ik moet meer en nieuw en anders, want anders ontwikkel ik niet voldoende. Rust daarin vinden is voor mij een hele uitdaging. Het gesprek hierover vindt ook bij House of Performance (HofP) geregeld plaats. Het gevoel dat je snel stilstaat, tussen zo’n groep van bijna vijftig ambitieuze collega’s, ervaar ik namelijk niet alleen. Ēén van de redenen dat we bij HofP ook een uitgewerkt opleidingscurriculum hebben: wat wordt van je verwacht in je eerste jaren. Hierdoor krijg je focus en word je niet in het diepe gegooid. Gaandeweg ontdek je dan waar je echt je focus op wilt leggen.

Een goede vriendin van mij zei laatst: iedere keuze is tijdelijk. Die gedachte geeft mij ergens wel rust. Overigens geldt dit voor mij voor nagenoeg alles, behalve voor mijn keuze voor Bas. Na al die jaren, is dat één van de weinige dingen waar ik 100% zeker over ben. En gelukkig staat Bas hetzelfde in de wedstrijd. Dus in Londen, hebben wij een drietal standaard pubs waar we naartoe gaan en elke keer is het weer feest.

 

Het kan beter

Wat kan er volgens jou beter? We vernemen het graag van je!

reCAPTCHA is required.
Charlotte

Over de auteur

Klanten bijstaan met oog voor de mens én voor de organisatie en samen met de klant duurzame resultaten behalen. Dat is waar ik mij mee bezig wil houden.

Naar Charlotte Houben
Geef een reactie hier...

2 Reacties op “De belemmerende werking van keuze”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *