Beter samenwerken: Goede regie? Vraag het je kinderen!

07/12/2015

Kleine kinderen zijn ons grootste voorbeeld. Hoe zij de wereld ontdekken! Alles wordt onderzocht. Alles wordt aangeraakt. Alles wordt geproefd. En over alles worden vragen gesteld. Onbevangen, zonder vooroordelen en zonder regels. Wat zou de wereld mooi zijn als wij allemaal op die manier samenwerken met onze collega’s en leveranciers.

kinderen

Voor het uitbesteden van IT-activiteiten wordt steeds vaker gebruik gemaakt van de diensten van verschillende leveranciers. Intern en extern werkt met elkaar samen, allen met een specialisatie en eigen manier van aanpak. Dan is het best lastig om in zo’n veelzijdige omgeving te zorgen voor een tijdige en juiste innovatie om de ambities te realiseren. Dat vereist een doortastende omgang en creatieve sturing. Op welke manier daag je hen uit?

In de wandelgangen wordt de organisatie van de regie* vaak omschreven als de ‘procedurepolitie’ die nieuwe ontwikkelingen frustreert, omdat ‘het niet in het framework past’. Bijzonder, want goede regievoering kan organisaties juist helpen om buiten gebaande paden te denken om ambities te verwezenlijken. Regievoering kan hierbij ondersteunend zijn om collega’s en leveranciers uit te dagen op een andere manier doelen te realiseren en samen te werken.

Dit betekent dat je continue vraagtekens moet durven zetten bij bestaande visies en de bekende manier van werken in een organisatie. De regieorganisatie brengt hiervoor collega’s en leveranciers samen, zodat zij met elkaar tot initiatieven komen die ervoor zorgen dat de organisatie tijdig kan anticiperen en innoveren. Dit vraagt meer creativiteit dan over het algemeen wordt verlangd bij het definiëren van maatregelen als dashboards afwijkende resultaten laten zien. Oftewel, vermogen om los te laten en buiten de kaders te denken. Dit betekent dat de organisatie moet zorgen voor een veilige omgeving waar ideeën kunnen worden getoetst en fouten mogen worden gemaakt.

Om deze ruimte te creëren is inzicht en overzicht nodig. Dat klinkt misschien logisch, maar doordat veel organisaties zich tot een bijzondere eilandengroep hebben ontwikkeld wil het overzicht nog wel eens ontbreken. Betrokkenen weten daardoor in onvoldoende mate ‘het waarom’ en ‘het grotere doel’. De regieorganisatie is daarbij de club die supports to make things happen.

Regisseren betekent: je weet wat er is, wat er zou kunnen, waar je het kunt vinden en wat organisaties willen bereiken. Regisseren betekent dat je het overzicht hebt. Regisseren betekent dat je de kwaliteiten van collega’s en samenwerkingspartners kent en deze zó met elkaar weet te combineren dat je tot resultaten komt. Regisseren gaat dus vooral over de kunst om de verschillende partijen tot resultaten te laten komen zonder zelf zichtbaar te zijn.

*re·gie (de; v; meervoud: regies)1 (theater, film, tv) inhoudelijke, artistieke leiding 2 coördinatie, sturing, leiding

Het kan beter

Wat kan er volgens jou beter? We vernemen het graag van je!

reCAPTCHA is required.
Carien de Vries

Over de auteur

Als (interim)manager of projectmanager weet ik resultaten te boeken waar betrokkenen, ieder met eigen agenda’s, zich aan committeren. Kernwoorden: denken in mogelijkheden, snel inhoudelijk onderwerpen beheersen en gevoel voor verhoudingen in organisaties. Ik word omschreven als iemand die weet te enthousiasmeren door het combineren van een ‘hands on mentaliteit’ en jaloersmakende energie, waardoor mensen mee willen doen en doelstellingen worden bereikt.

Naar Carien de Vries
Geef een reactie hier...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *