Business Model Canvas in Oeganda

23/05/2016

Een kaal zaaltje, honden liggen op de grond, een moeder voedt haar kind, buiten is een tropische regenbui losgebarsten en ik leg het Business Model Canvas uit. Onwerkelijk? Nogal. Samen met EyeOpenerWorks en ZOA ben ik in het kader van House of Sharing afgereisd naar Noord- Oeganda. Ik ben op Adraa Agricultural College, een school opgericht door Franciscaanse Broeders die vanuit hun visie op plekken neerstrijken waar de behoefte het hoogst is. Aangekomen met een 4×4 drive ben ik voor mijn gevoel in de middle of nowhere terechtgekomen. Onze host legt uit dat de studenten die hier komen niet weten hoe ze een toilet moeten gebruiken. Een idee waar ik echt nog nooit rekening mee had gehouden. En zo ging het continu.

Ik kwam om te helpen, maar werd geholpen. Voeden van je kind tijdens de workshop, dat kan toch niet? Honden in de zaal dat kan toch niet? 15 minuten er over doen om een groepje van 4 te maken, je zou toch een schop onder je kont moeten krijgen? Kom op mensen! In twee dagen kreeg ik snelle reflectie op mijn eigen aannames en vooronderstellingen.

ADRAA heeft de ambitie om minder afhankelijk te zijn van subsidie. Ze leren studenten om de aarde te bewerken en dit op zo’n manier dat toekomstige generaties ook gebruik kunnen maken van de grond. Zo verbouwen ze mais, houden ze varkens en houden ze bijen om honing te maken. De ambitie van ADRAA is dit niet alleen te leren aan studenten, maar het resultaat van deze projecten te verkopen. Dus hoe kan ADRAA meer honing maken en dit ook verkopen en is hier ook markt voor?

En om die reden leren wij de mensen over Value Proposition, Customer Segments, Key Partners, Revenues en Costs. Het resultaat? 1 uitgewerkt business plan, 3 ingevulde canvassen en een ongelooflijk enthousiasme! De mensen van ADRAA willen meer. Meer leren, meer samen doen en bouwen aan hun toekomst.

Na 2 dagen stapten wij onze 4×4 weer in. De USB stick met Dazzled Sticks schalde meteen uit de radio;

‘Wat je doet voor een ander, wat je doet voor jezelf. Wat je laat voor een ander, wat je laat voor je zelf.’

En zo is het.

https://www.linkedin.com/pulse/business-model-canvas-met-franciscaanse-broeders-sjoerd-hogenbirk?published=t

Het kan beter

Wat kan er volgens jou beter? We vernemen het graag van je!

reCAPTCHA is required.
Sjoerd-1640x1800

Over de auteur

Anderen typeren mij als iemand waar je op kan bouwen, intelligent en flexibel waarbij ik snel kan wisselen tussen inhoud, niveau en perspectief. Ik ben ambitieus en beschik over veel energie.

Naar Sjoerd Hogenbirk
Geef een reactie hier...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *