Check de signalen die je opvangt

29/04/2015

Je kent ze wel, mensen die “ja” zeggen maar “nee” bedoelen. Door jarenlange ervaring weten ze dat “nee” zeggen alleen maar betekent dat ze in de problemen komen. Of ze krijgen een gesprek met de baas, of het vergrootglas wordt op hen gezet. Maar hun houding en hun gedrag verraadt hen. Aan jou de taak om de signalen op te vangen. En er iets mee te doen.

Als je collega het ene zegt, maar het andere uitbeeldt

Het kleine meisje op de foto kijkt mij lachend aan. Het lijstje ziet er nieuw uit en staat gezellig naast het vetplantje op de vensterbank. De stropdas van de Ron, de teammanager, zit strak in de te grote kraag. Ruim dertig jaar werkervaring kijkt mij vermoeid aan. “Mooi dat ik het nog mag meemaken, zo’n Leanimplementatie, ik werk al heel lang zo en zou willen dat anderen ook zo gaan werken.” Zijn hand ondersteunt zijn onderkaak, waardoor zijn hoofd op en neer gaat bij het uitspreken van deze zin.

Vervolgens bespreken we planning, doelen en aanpak. Ondanks zijn vakantiekleur zijn er rode vlekken zichtbaar in z’n nek. Nadat de aanpak is goedgekeurd komt hij terug op de doelen en daarna nemen we de planning nog een keer door. “Zullen we nog een kop koffie halen?” en hij haalt een paar dode blaadjes uit het plantje en veegt een niet aanwezig stofje van het fotolijstje. Ik loop achter hem aan. Onwillekeurig kopieer ik de sloffende loop van mijn teammanager. Het is overduidelijk: hij zegt “ja” maar zijn lichaam schreeuwt “nee”.

Terug op mijn eigen werkplek denk ik erover na. Ik mag me namens de directie bezighouden met het implementeren van Lean in ons bedrijf. Een mooie klus, ik mag overal naartoe, mensen betrekken en de juiste vorm vinden die bij ons bedrijf past. Maar ik denk dat ik net heb gezien dat Ron niet wil. Moet ik hem nog eens uitleggen wat de voordelen zijn voor ons bedrijf? Is hij er wel van doordrongen dat we efficiënter kunnen gaan werken en scherpere offertes kunnen gaan uitbrengen? Misschien snapt hij het gewoon nog niet.

Ik besluit naar Mayke te gaan. Ik heb met haar op de cursus Coachend Leiderschap gezeten en sindsdien zoek ik haar regelmatig op om even te sparren. Zij ziet het altijd scherp en komt vaak met een andere oplossing dan ik zou bedenken.

“Denk je dat Ron dit Leanprogramma ziet zitten?” vraagt ze. “Ik vrees van niet. Hij zegt ja, maar zijn houding en zijn gedrag passen daar niet bij.” “En wat wil je nu doen?” Rare vraag. “Ik ga weer met hem aan tafel en ga het hem nog een keer proberen uit te leggen.” “Dus je denkt dat hij het niet snapt?” vraagt Mayke. “Hoe vaak heb je het hem al uitgelegd?” “Zes keer, zoiets.” “Is hij dom?”

Ik schiet in de lach. En ik begrijp wat ze vraagt. Ik reageer helemaal niet op wat ik zie. Ik moet dat op tafel leggen en erachter zien te komen of het klopt. Tijdens mijn volgende gesprek met Ron blijft het schrijfblok in de tas. Ik begin met te vragen naar zijn ervaring in dit bedrijf. Ik werk er pas vier jaar en hij al dertig. Dan vraag ik heel voorzichtig of het klopt wat ik heb gezien: dat hij niet zo staat de juichen bij dit project. Het zijn geen specifieke Leanzorgen, blijkt. Hij is erg bang dat het project weer doodvalt, zoals de vele projecten die hij in zijn carrière voorbij heeft zien komen, en dat hij dan zijn carrière in dit bedrijf met een teleurstelling zou moeten afsluiten. We krijgen een mooi gesprek. Het meisje in de vensterbank is Annelien, zijn eerste kleinkind.

Bij twijfel, check dubbelcheck

Als je tegenstrijdige signalen opvangt, zorg dan dat je ze checkt. Direct. Jij bent ervoor verantwoordelijk om ze bespreekbaar te maken, niemand anders. Geef aan wat je denkt te zien en vraag of dat klopt. Het is kinderlijk eenvoudig. Maar check je het niet en interpreteer je dat iemand er nog niet achter staat, dan sta je voordat je het weet op iemand in te beuken met oude argumenten om hem te overtuigen.

Het kan beter

Wat kan er volgens jou beter? We vernemen het graag van je!

reCAPTCHA is required.
House of Performance Logo

Over de auteur

Wij zorgen dat mensen, teams en organisaties kunnen excelleren. Binnen Nederland en ook daarbuiten doen wij dat door ze te adviseren en ondersteunen waar dat kan en te confronteren waar het moet.

Hamburgerstraat 30
3512 NS Utrecht

[email protected]
+31 30 239 33 60

Naar House Of Performance
Geef een reactie hier...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *