Continu datagedreven werken? Probeer Power BI!

09/05/2019

Je wilt je performance verbeteren, sturen op heldere doelen. Dan wil je continu weten waar je staat en of je op goede weg bent. Datagedreven werken en sturen, dus. De benodigde data is er ongetwijfeld, de kunst is om het toegankelijk te maken. Veel bedrijven behelpen zich met tijdrovende Excel-analyses. Wij ontdekten Power BI.

Hoever sta je ten opzichte van je doel? De vraag is simpel, het antwoord is vaak lastiger. Veel data-analisten besteden daarom een groot deel van hun tijd aan het verzamelen en bewerken van data en het opstellen van managementrapportages. Elke week weer. Niks mis mee, zou je denken. Een goede data-analist is immers prima in staat om uit wekelijkse updates trends en ontwikkelingen te ontdekken. Klopt. Het is alleen tijdrovend en je loopt altijd iets achter de feiten aan.

Wil je echt sturen op doelen, dan moet je continu datagedreven werken. Zodat je snel kunt bijsturen, op basis van actuele data. Niet je performance van vorige maand of vorige week, maar die van gisteren. Of liever nog: van vandaag.

Data knippen en plakken is pure verspilling

Nieuwe tools maken data knippen en plakken tot pure verspilling van tijd. Een dashboard als Power BI kan data automatisch inladen uit verschillende bronnen en grafieken updaten. Het enige wat de data-analist hoeft te doen, is een link sturen naar stakeholders in de organisatie.

Zo simpel kan het niet zijn, denk je wellicht. Uiteindelijk wel, maar het gaat inderdaad niet vanzelf. Je moet om te beginnen het dashboard bouwen en zo inrichten, dat je in één oogopslag de nodige stuurinformatie te zien krijgt. En je moeten mensen meenemen. Eerst je eigen mensen en vervolgens alle stakeholders.

Succesvolle implementatie Power BI in 5 stappen

Onlangs implementeerden we Power BI bij een grote organisatie. De data-analist was zo enthousiast en de kwaliteit van de output verbeterde dusdanig dat stakeholders deze manier van werken zelfs overnamen. Een succesvolle implementatie dus. De basis daarvoor ligt in deze 5 stappen:

  1. stel vast: welke performance-data is in welke frequentie nodig om efficiënt en effectief te sturen?
  2. inventariseer de in de organisatie aanwezige bronnen – de winst zit vaak in de combinatie van data uit verschillende bronnen;
  3. maak de businesscase – een dashboard als Power BI vraagt een investering, met name in tijd en energie. Zorg dat je zicht heb op de ROI en ruimte maakt om de tool optimaal te implementeren en mensen op te leiden.
  4. bouw het dashboard en stem het af op informatiebehoefte van individuele stakeholders;
  5. borg de nieuwe manier van datagedreven werken. Maak iemand in het bedrijf eigenaar, zorg voor een goede opleiding zodat deze persoon zelf gemotiveerd is om het dashboard te onderhouden en verder te ontwikkelen en in zijn enthousiasme collega’s en stakeholders meeneemt.

Ook helemaal klaar met knip- en plakwerk? Bel House of Performance!

Het kan beter

Wat kan er volgens jou beter? We vernemen het graag van je!

reCAPTCHA is required.
lisa

Over de auteur

Door met verwondering naar een bestaande structuur of bestaand proces te kijken, zie je dat waar anderen door gewenning overheen kijken. Zien wat er ook is, kan nieuwe kansen en mogelijkheden bieden.

Naar Lisa van Velzen
Geef een reactie hier...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *