COVID-19, de grootste change pilot ooit

14/07/2020

Heb jij ‘m al gekregen? Zo’n mail vol do’s, don’ts en anderhalvemeterregels? Noodzakelijk, maar je krijgt er niet bepaald energie van. En helaas ben je niet de enige. Een goede vriend van me werkt in een kantoorpand met tig verdiepingen. De gangen zijn er smal en ook de lift en trap zijn niet echt anderhalvemeterproof. Direct na de lockdown trok zijn werkgever de conclusie: het pand blijft tot november dicht. Een kennis stuurde me een printscreen van een A4-tje vol bullets. Met een gifje maakte ze duidelijk wat het met haar deed; het duizelde haar compleet. Zij en haar collega’s hadden de afgelopen maanden zoveel geleerd en nu waren ze weer terug bij af, zo leek het. Zonde!

Voorkom terugval in ongewenste, oude patronen

We hebben met z’n allen ongepland en onbedoeld meegedaan aan de grootste change pilot ooit. Teams en afdelingen hebben nieuwe manieren van samenwerken ontwikkeld. Individuele ‘testteams’ eigenlijk, elk met hun eigen leeropbrengsten en ervaringen. Het is bekend dat de fysieke omgeving invloed heeft op het gedrag van mensen. Hierdoor is de kans vrij groot dat het merendeel snel weer in hun oude patronen vervalt, zodra het pand weer volledig opengaat. De leerervaringen die deze pilot ons heeft opgeleverd zijn meer waard dan alleen een goed verhaal bij de koffieautomaat. Het moet mogelijk zijn om noodzakelijke afspraken op een aantrekkelijke manier over te brengen, de ervaringen van die testteams uit te wisselen en al dan niet op te nemen in ‘het nieuwe normaal’. Maar hoe dan?

Word bekend met het nieuwe normaal

Om snel bekend te worden met het nieuwe normaal op kantoor, zijn bewustwording, kennisdeling en durven experimenteren met nieuw gedrag belangrijk. Gamification is hier een geschikte aanpak voor! Beeld je dit in: een post COVID-19 game waarin je jouw frustraties en positieve ervaringen over thuiswerken met je teamleden deelt, samen een agenda bepaalt met meetings waar iedereen werkelijk waarde toevoegt of stemt op de meest optimale anderhalvemeter kantoorruimte. Kortom, allemaal elementen die jou en je teamleden helpen excelleren in de terugkeer naar kantoor en het vormgeven van het nieuwe normaal. Zonder saaie A4-tjes met ellelange bullet lijstjes, maar mét een handige structuur die uitdaagt tot leren, interactie en creatief denken.

Bepaal samen opnieuw richting

2020 is nu al een iconisch jaar dat we nooit meer zullen vergeten. Er is veel naars gebeurd, maar we zijn ook veel ervaringen rijker. Zelf zie ik het als een kans om opnieuw met elkaar na te denken over hoe we ons werk inrichten en hoe we effectief met elkaar kunnen samenwerken. Mijn tip: ga met elkaar in gesprek en gebruik elkaars kennis en ervaring om opnieuw richting te bepalen. Als je dat ook nog eens op een laagdrempelige, leuke en schaalbare manier wil doen, dan is gamification dé oplossing om jullie hierin te ondersteunen. Ben je benieuwd hoe gamification kan bijdragen aan de terugkeer naar kantoor in een anderhalvemetersamenleving? Neem dan nu contact met mij op!

Het kan beter

Wat kan er volgens jou beter? We vernemen het graag van je!

reCAPTCHA is required.
Riet

Over de auteur

Enthousiast, gedreven en praktisch zijn woorden die mij omschrijven. Ik krijg energie van innovatieve ideeën waarvan de praktische inzetbaarheid voor iedereen helder is.

Naar Riet Smits
Geef een reactie hier...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *