Datagedreven werken is niet nieuw en niet moeilijk

20/06/2019

Iedereen werkt datagedreven. Jij ook. Je brein neemt immers de hele dag door beslissingen op basis van gegevens. Ook op het werk. Datagedreven werken is dus niet per se ingewikkeld en je hebt er ook niet (direct) externe expertise voor nodig. Sterker nog, te veel externe expertise werkt het idee van ‘moeilijk’ in de hand. Datagedreven werken wordt dan uitbesteed en zal daarmee nooit echt onderdeel worden van het DNA van de organisatie. Het kan ook anders.

Datagedreven werken betekent dat je beschikbare data optimaal benut in je besluitvormingsprocessen. Je gebruikt algoritmes om het antwoord te vinden op vragen als: welke klantcontacten zijn waardevol en welke niet? In welke woonwijk is een handhaver het meest effectief? Hoeveel medewerkers hebben we wanneer nodig om de wachttijden te minimaliseren?
Het antwoord zit in je data, de algoritmes halen het boven water. Daarbij geldt; hoe groter de data, hoe rijker de antwoorden. En, laten we eerlijk zijn, zo’n algoritme is complex. Dat komt allereerst door de toegepaste intelligentie in het model zelf. Daarnaast moet het ook aansluiten op je huidige IT landschap én op je organisatie; zorgen dat de mensen echt snappen naar welke gegevens ze zitten te kijken. En zorgen dat die data ‘schoon’ is.

Datagedreven werken betekent dat je beschikbare data optimaal benut in je besluitvormingsprocessen.

 

Klinkt moeilijk? Klopt. Je moet ook ergens anders beginnen. Niet de techniek leidend laten zijn, maar de volwassenheid van je organisatie als het gaat om datagedreven werken. Niet starten met “kijk eens wat een data, daar kunnen we vast iets moois mee doen”, maar beginnen vanuit de kern: operationele processen en de mensen die daarbij dagelijks belangrijke besluiten nemen. Door de complexiteit weg te nemen en klein te beginnen kan je hier al direct stappen maken.

Als je ervan uitgaat datagedreven werken eenvoudig is, dan is het dat ook

We zien dat veel organisaties fors investeren in zgn. datafundamenten en statistisch superslimme producten. Maar als het op implementeren van al die mooie datagedreven oplossingen aankomt, stokt het doordat er te weinig aansluiting is op de aanwezige techniek of op de organisatie zelf. De oorzaak ligt veelal in de benadering. Omdat je datagedreven werken als een complex iets beschouwt ligt het accent te veel op de techniek en veel te weinig op de manier van werken in de dagelijkse praktijk.

Bij House of Performance geloven we dat datagedreven werken in eerste instantie een veranderproces is. Natuurlijk, de kans bestaat dat je gebaat bent bij een volledig geautomatiseerd gebruiksvriendelijk en accuraat voorschrijvend model dat je klant automatisch voorziet in de exacte behoefte die precies op dat moment ontstaan is. Maar die ideale situatie bereik je maar zelden ineens. En wil je tot dat moment waarde laten liggen?

Begin met een kleine stap en creëer direct extra waarde

Laten we er eens van uitgaan dat werken met data eenvoudig is en niet nieuw. De basis zit dan niet in technologie en niet in ingewikkelde algoritmes, maar ‘gewoon’ in je huidige besluitvorming, de aanwezige data en hoe je daarmee omgaat. Wat zou dan een eerste kleine stap kunnen zijn, waarmee je snel extra waarde creëert? Hoe pak je dit aan én zet je de eerste stappen op de weg naar het maximaal benutten van het reeds aanwezige potentieel icm innovaties op het gebied van IT en statistiek? Hoe zet je dus effectief de transitie naar datagedreven werken in?

Eerlijk is eerlijk, het zijn nog steeds lastige vragen. De consultants van House of Performance denken graag met u mee!

Het kan beter

Wat kan er volgens jou beter? We vernemen het graag van je!

reCAPTCHA is required.
House of Performance Logo

Over de auteur

Wij zorgen dat mensen, teams en organisaties kunnen excelleren. Binnen Nederland en ook daarbuiten doen wij dat door ze te adviseren en ondersteunen waar dat kan en te confronteren waar het moet.

Hamburgerstraat 30
3512 NS Utrecht

[email protected]
+31 30 239 33 60

Naar House Of Performance
Geef een reactie hier...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *