De heilige graal die we Agile noemen

05/07/2019

Ik zit op het moment op een project waar we bezig zijn met een agile implementatie. Als mensen om mij heen vragen wat ik (inhoudelijk) voor project doe, geef ik altijd een beetje beschroomd antwoord. Vaak zeg ik al lachend dat ik bezig ben met Agile werken. Dat ik hier zo lachend over doe is, omdat ik ervaar dat mensen er sceptisch over zijn, waardoor ik mij van tevoren al indek tegen grappen die ongetwijfeld komen. En daar doe ik het eigenlijke verhaal mee tekort. Want ik geloof erin. Ik kan nu een heel clichématig stuk gaan schrijven over de veranderende samenleving en het moeten anticiperen op deze veranderingen en steeds veranderende klantvragen en dat agile daar hét antwoord op is. Maar dat is niet zozeer waarom ik erin geloof. Agile is namelijk niet het antwoord op iedere vraag. Wel heeft een agile werkwijze elementen die naar mijn mening ieder team en iedere organisatie kunnen helpen.

Agile is namelijk niet het antwoord op iedere vraag.

 

De vijf teamwaarden

Neem bijvoorbeeld de vijf teamwaarden: focus, commitment, moed, respect en openheid. Volgens de letter van de wet zijn dit eigenlijk de scrumwaarden, maar ik ben van mening dat deze waarden in ieder team nagestreefd zouden moeten worden. Sterker nog, ik ben van mening dat deze waarden essentieel zijn om als team op een leuke en goede manier met elkaar samen te werken.

Teamsamenwerking gaat om met elkaar toewerken naar een bepaald doel (focus en commitment). Met elkaar resultaten behalen. Om dat te kunnen doen, moet er sprake zijn van onderling vertrouwen (openheid). Je behandelt de ander zoals je zelf ook behandeld wilt worden (respect). Dat gaat niet alleen om communicatie, maar ook om afspraken nakomen en niet roddelen. Elkaar aanspreken op een respectvolle manier (respect én moed), en het durven doelen stellen (focus, commitment en moed). Dit klinkt als een enorm open doel. Zo groot dat Ziyech de bal niet in de laatste twee minuten op de paal had kunnen schieten, maar vol in de kruising had geraakt. Want natúúrlijk wil je in zo’n team zitten. En toch zie je dit vaak mis gaan bij teams.

De zachte kant

Respectvol met elkaar omgaan klinkt enorm logisch en toch wordt er binnen ieder team geroddeld. Het is eng om je te committeren aan het behalen van een bepaald doel, want wat gebeurt er als je dat niet haalt? En het is moeilijk om elkaar aan te spreken of jezelf kritisch te bekijken. Het is ook moeilijk om focus te behouden, want er zijn zoveel dingen leuk en de klant vraagt steeds meer en het lijkt allemaal nuttig.

Waar bij organisatieveranderingen vaak gedacht wordt aan de aanpassing van de harde kant van de organisatie: ‘processen moeten anders ingericht worden’ of ‘de keten moet aangepakt worden’, is juist deze zachte kant essentieel om het fundament te creëren. En dat kost meer tijd en moeite dan één teamuitje per jaar. Aan deze waarden moet iedere dag gewerkt worden. Daar moet je iedere dag scherp op zijn, als individu en als team. Ongeacht in wat voor team je zit of bij wat voor organisatie je werkt.

Agile is dus niet alleen een wassen neus. Of we het nou agile noemen of het gewoon iedere dag een stukje beter willen doen dan gisteren, want daar gaat het uiteindelijk om. Wil je meer leren over Agile werken? Lees de whitepaper “7 elementen die je nodig hebt om effectief Agile te werken” of meld je aan voor de gratis workshop Agile werken.

Het kan beter

Wat kan er volgens jou beter? We vernemen het graag van je!

reCAPTCHA is required.
Charlotte

Over de auteur

Klanten bijstaan met oog voor de mens én voor de organisatie en samen met de klant duurzame resultaten behalen. Dat is waar ik mij mee bezig wil houden.

Naar Charlotte Houben
Geef een reactie hier...

Een reactie op “De heilige graal die we Agile noemen”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *