De ivoren toren van het plan

20/10/2016

“Ja, ik zou het wel weten hoe het moet, maar ja, naar mij luisteren ze niet hè? Ik heb het al een paar keer aangegeven. Zo moeilijk zou het niet hoeven te zijn. Maar het moet altijd zo ingewikkeld. Ik zal wel wat missen hoor, maar ik zie niet in waarom het niet makkelijker kan.”

“Ik omzeil vaak de procedures gewoon”, antwoordt een andere stem. “Kom ik meestal wel mee weg. Als het niet linksom lukt, doe ik het wel rechtsom. Krijg ik vaak wel gezeur mee, maar dan heb ik in ieder geval mijn doel bereikt. En dat helpt dan, dat je ergens in het proces tijd hebt gewonnen. Strijk ik daarna de boel wel weer glad.”

Ik zit te wachten bij een receptie van een opdrachtgever. Ik hoor twee medewerkers van het bedrijf tegen elkaar klagen. Ze voelen zich blijkbaar niet gehoord. Altijd weer boeiend wat je allemaal oppikt als je bij een receptie zit te wachten. De ontvangst en de sfeer vertelt je vaak al zoveel. Maar dit soort gesprekjes spreken ook boekdelen. Ik kom ook graag een beetje te vroeg om al een indruk op te doen voordat ik mijn gesprek in ga.

Ik word opgehaald door een vriendelijke secretaresse die me naar de directeur brengt. We gaan het hebben over de strategie voor het nieuwe jaar. De directeur ontvangt me enthousiast. “Fijn dat je er bent, ben heel benieuwd wat je van onze plannen vindt. We hebben echt mooie ambities neergezet met elkaar. Voordat ik het weet zit ik tot mijn oren begraven in cijfers en mooie plannen. Ik begrijp zijn enthousiasme. Ze willen met elkaar flink vooruit.

plannen

Toch houd ik even halt. Ik moet denken aan het gesprek dat ik opving in de receptie. En niet alleen dat, ik hoor plannen, waarvan ik denk dat als de helft zou uitkomen, dat al revolutionair zou zijn. Maar hoe zit het eigenlijk met de organisatie? Is die er klaar voor? En is de geschetste weg, dan wel echt de beste weg? “Heb je je plannen getoetst bij je medewerkers?” vraag ik mijn gesprekspartner. Hij kijkt me bijna niet begrijpend aan. “Nee, stamelt hij, “maar ik denk dat ze wel mee gaan. Dit is toch echt mooi? Ik denk dat ze net zo enthousiast zullen zijn als ik.”

Ik houd van enthousiaste mensen die denken in mogelijkheden en vind het lastig om hem te moeten temperen. Maar beter nu gedegen te werk, dan straks de prijs te betalen. “Laten we eens beginnen met terug te kijken. Wat stond er vorig jaar in de plannen, en wat is er van terecht gekomen? Dan kunnen we in ieder geval helder krijgen wat de knelpunten waren. Of zijn alle ambities van vorig jaar waargemaakt?” Mijn gesprekspartner moest toegeven dat dit niet zo was. “Dan lijkt het me echt raadzaam om ook vanaf onderaf te werken. Je medewerkers zitten vaak vol goede ideeën hoe zaken beter aangepakt kunnen worden. Ook hebben ze vaak een helder beeld van wat je klant wil. Je werkt met heel veel professionals. Doodzonde om geen gebruik te maken van hun kennis en inzichten. Dat scheelt je ook een hoop getrek aan neuzen om ze een kant op te krijgen. Als je met je mensen werkt, beweeg je samen de juiste kant op.”

Het kost me nog enige moeite om hem te overtuigen, maar uiteindelijk gaat hij om. Ik zie het eigenlijk steeds vaker bij organisaties dat de directie en de werkvloer verder uit elkaar groeien. Grootse plannen worden gesmeed, maar die zijn niet in lijn met de realiteit. En dat wekt een hoop wrevel, zowel bij de directie als bij het management en de werkvloer.

Nu het de tijd van het jaar is om de toekomstplannen te schrijven, raad ik aan om echt gebruik te maken van de kennis en talenten in je hele organisatie. Blijf niet in je eigen ivoren toren zitten. Een sterke visie juich ik toe, maar wees niet bang om je te laten voeden door de mensen die met hun voeten in de klei staan. Zij zijn het immers die jouw zaadjes moeten planten. En zij weten precies hoeveel water, tijd en ruimte ze nodig hebben om te kunnen bloeien.

Heiko van Eldijk is partner en organisatiespecialist bij House of Performance. In zijn blog’s deelt hij zijn verwonderingen, reflecties en bevindingen. Wil je ook de volgende blog’s van Heiko lezen? Volg ons dan op LinkedIn via een click op de volgende button:

Het kan beter

Wat kan er volgens jou beter? We vernemen het graag van je!

reCAPTCHA is required.
heiko

Over de auteur

Perspectief is de potentie tot creatie en verandering. Dat vraagt oplossing van de ‘hoe-dan’ vraag. Ik geef graag betekenis door te schouwen, te puzzelen en aan te zetten tot actie.

Naar Heiko van Eldijk
Geef een reactie hier...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *