Lerende organisatie en Für Elise, de overeenkomsten

17/06/2016

Wat hebben een lerende organisatie en Für Elise met elkaar gemeen? Als iemand pianoles van mij wil krijgen, vraag ik altijd: wat wil je graag kunnen spelen? Dan komt de ipod tevoorschijn, of hoor ik vaak: “ik wil leren meer dan het eerste stukje van Für Elise te kunnen spelen”. Wil je dat echt vraag ik dan? Want dat is echt niet altijd even leuk! Als het antwoord ja is gaan we van start. Het fijne van Für Elise is dat de bekende stukken vaak terugkomen, dus je kunt altijd even relaxen als je dat stuk goed kan. Wat vervelend is, is dat er op een gegeven moment altijd weer een moeilijk stuk komt. Vaak gaat dat deel even heel strompelend, om vervolgens weer aan te belanden bij het bekende stukje. Ik merk dat de vooruitgang op het moeilijke stuk vaak lang blijft hangen.

lerende organisatie en fur elise

Lerende Organisatie

Ik herken dat moeilijke stuk ook in mijn dagelijks werk. Je bent op een bepaald moment altijd weer bezig bent met een specifiek werkproces, en iedere keer weer is het spannend of dat ene onderdeel wel op tijd af is. Of dat je gaat overleggen, het lekker loopt, maar dan toch weer diezelfde schijnbaar onoplosbare discussie de kop op steekt? Of dat je ’s ochtends lekker werkt, maar er na de lunch niets uit je handen lijkt te komen? Dan kon je wel eens te maken hebben met het moeilijke stuk van Für Elise. En wil je dat stuk kunnen spelen, of neem je genoegen met het deuntje dat de rest van de wereld ook wel kan spelen?

De truc die ik mijn leerlingen uitleg is als volgt: ga de confrontatie met dat stuk aan. Maar weet dat je het niet in 1x kan, dus probeer dat dan ook niet. Oefen eerst maat 1 (bij Für Elise duurt een maat ongeveer 2-3 seconden), en als die goed gaat, oefen dan maat 2. Lukt dat, speel dan maat 1 en 2 samen, en begin pas daarna met maat 3. Elke maat die lukt is een klein succesje, en al die losse seconden muziek vormen samen dat lastige stuk. Zo kom je in kleine stapjes, elke keer weer een beetje dichterbij je doel.

Leer je taaie problemen op te pakken als Für Elise, hak je probleem in meerdere stukjes en los iedere week 1 stukje op. Dan merk je dat je meters maakt, dat frustratie afneemt en resultaat toeneemt. Als je in dat proces zit, dan werk je in een lerende organisatie, en in een lerende organisatie zit muziek!

Geschreven door: Jorim den Hertog

Het kan beter

Wat kan er volgens jou beter? We vernemen het graag van je!

reCAPTCHA is required.
House of Performance Logo

Over de auteur

Wij zorgen dat mensen, teams en organisaties kunnen excelleren. Binnen Nederland en ook daarbuiten doen wij dat door ze te adviseren en ondersteunen waar dat kan en te confronteren waar het moet.

Hamburgerstraat 30
3512 NS Utrecht

[email protected]
+31 30 239 33 60

Naar House Of Performance
Geef een reactie hier...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *