De waarde van een warm welkom

25/04/2018

Deze dagen bevind ik mij op vreemde grond. Ik ben in Kecskemét. Voor diegene die weet waar dit ligt, petje af! Abraham ging op een pad naar een land dat hij niet kende, en zo ging ik hem achterna afgelopen zondagavond. Niet naar het beloofde land, maar naar Hongarije. Dit in het kader van een analyse voor één van onze klanten. Ik zal hier tien dagen verblijven.

Ik weet niet hoe het jou vergaat als je op vreemde grond komt, maar voor mij lijkt het wel of alles uitvergroot is.

Mijn zintuigen staan extra open, ik hoor de vreemde taal en de voor mij vreemde woorden luid en duidelijk. De verkeersborden herken ik niet en de rijstijl van de taxichauffeur is anders dan dat ik dat gewend ben. Mijn referentiekader klopt even niet meer. Ik beleef alles zo intens, dat als ik mijn ogen nu dicht doe, ik de reis zo weer herbeleef.

In deze vreemde context valt mij op hoe goed het voelt om een warm welkom te ontvangen. De taxichauffeur stond al op mij te wachten, op mijn hotelkamer lag een persoonlijk briefje klaar en op maandagochtend werden mijn collega en ik opgehaald door medewerkers van onze klant. Op het kantoor, waar ik mijn tijd in Hongarije zal werken, was al ruimte voor mij en mijn collega gemaakt. De Hongaarse gastvrijheid werd onderstreept doordat er water in twee soorten; met prikkels en stil, chocola, druiven, bananen, nootjes, zoutjes en allerlei soorten koekjes voor ons klaarstonden. En het was pas maandagochtend 08:00 uur! Dit was dus al klaar gezet op vrijdagmiddag of diezelfde ochtend heel vroeg. Kortom: Er was aan ons gedacht. Juist in deze context waarin alles nieuw was en mijn zintuigen extra open stonden, raakte dit warme welkom mij bijzonder.

Het herinnert mij aan een horecabezoek van een week geleden in onze eigen stad. Samen met mijn vrouw ging ik lunchen. Toen we binnen kwamen bij het restaurant werden wij niet aangekeken, niemand zei ons gedag. Uiteindelijk moest ik zelf naar iemand toe lopen om een bestelling te doen. Het was alsof ze ons helemaal niet verwachtte. Alsof ze er niet vanuit gingen dat er eventueel ook gasten zouden komen. Onze komst leek totaal onvoorbereid en zelfs wat ongewenst. Mijn uiteindelijke ervaring was uiteindelijk ook negatief, omdat ze het niet meer konden goed maken. Vreemd is dat ik de situatie op dat moment accepteerde en minder goed door had. Wellicht omdat de specifieke gelegenheid zich in mijn eigen woonplaats bevindt. Of doordat ik Nederlands hoorde. Ik nam de omgeving wel waar maar minder intens dan hier in Hongarije. En juist de ervaring hier met de meer intense beleving maakt mij ervan bewust dat ik die horecagelegenheid mijn feedback niet had moeten onthouden. Een warm welkom is de basis, echt de basis. Misschien ontvang je een warm welkom soms als een vanzelfsprekendheid, maar dat is het wonderlijk genoeg echt niet.

Ik neem mij voor dat ik het doorgeef, het geven van een warm welkom.

Het kan beter

Wat kan er volgens jou beter? We vernemen het graag van je!

reCAPTCHA is required.
Sjoerd-1640x1800

Over de auteur

Anderen typeren mij als iemand waar je op kan bouwen, intelligent en flexibel waarbij ik snel kan wisselen tussen inhoud, niveau en perspectief. Ik ben ambitieus en beschik over veel energie.

Naar Sjoerd Hogenbirk
Geef een reactie hier...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *