Dit jaar wordt alles anders!

17/11/2016

De jaarwisseling zit er aan te komen! De periode daarna is voor iedereen denk ik wel herkenbaar. We komen terug op het werk vol energie en goede voornemens: Dit jaar wordt alles anders! Maar na twee weken onderweg te zijn in het nieuw jaar begint alles toch wel weer verdacht veel te lijken op hoe het voor de jaarwisseling was. Herkenbaar?

 Use de piek!

 De jaarwisseling is één van de periodes waarin de focus van medewerkers van nature gericht is op dingen anders doen. Een vergelijkbare periode is direct na de zomervakantie. De meeste organisaties gebruiken de energiepiek van hun mensen in deze periodes niet of nauwelijks om veranderingen op de werkvloer te realiseren. Zonde vinden wij.

Bij veel organisaties gaat deze periode voorbij in een sfeer van “iedereen weer even laten wennen” De verbeterprogramma’s en initiatieven voor cultuurverandering starten vervolgens als de energiepiek weer voorbij is. Maar als mensen toch weer moeten wennen aan ‘de situatie’, waarom zou je er dan niet voor kiezen ze te laten wennen aan een situatie die dichter bij de gewenste situatie ligt? Zo start je het nieuwe jaar niet met afremmen en landen, maar met versnellen en vliegen! #usedepiek

usedepiek

Nieuwsgierig geworden over hoe je de piek beter kan benutten? Hieronder alvast vier verschillende mogelijkheden:

  1. “Goede voornemens”-sessie: Start het jaar met een “goede voornemens”-sessie: iedereen geeft in een interactieve sessie aan wat hij/zij anders wil dit jaar, of het nouwerk gerelateerde veranderingen zijn of juist veranderingen op persoonlijk vlak. Zorg dat de voortgang van deze doelen meetbaar is en spreek direct acties af. Als 2017 het jaar van actie moet worden, begin dan ook met actie.
  2. Gamification: Door elementen vangaming toe te passen in het werk start het jaar niet als het ‘weer wennen aan het normale werk’, maar bijvoorbeeld als episch avontuur waarin samen gestreden moet worden voor een betere wereld. Medewerkers die terugkomen na de vakantie belanden direct midden in het spel en krijgen hun eerste missie: Game on! Lees ook het artikel Gamification gamechanger in cultuurverandering.
  3. Aanpassen omgeving:De mensen waar je naast zit, de locatie in het gebouw, de kleuren van de muren, de looproute naar het koffieapparaat: allemaal elementen die er voor zorgen dat bestaande gedachten en patronen blijven bestaan. Zouden mensen uit de keten meer met elkaar moeten praten: zet ze na de vakantie gewoon eens bij elkaar! Of verplaats het koffieapparaat naar een Obeya-ruimte zodat de strategie bij elke kop koffie zichtbaar is!
  4. Zeepkisten: Het zeepkisten is bekend uit de politiek. Een politicus gaat tussen de mensen op de zeepkist staan en vertelt zijn of haar visie op de wereld en vraagt steun. Start het jaar ook eens zo: geen nieuwsbrief, maar begin met een inspirerend verhaal over de visie op 2017 tussen de mensen. Twee dagen later is de volgende aan de beurt met een pitch voor een nieuwe propositie, een aantal dagen erna deelt de stagiaire haar onderzoeksresultaten en bedankt de organisatie. Iets in de organisatie wat je wil of mist? Pak de zeepkist!

Sparren over wat goed gaat werken binnen jouw organisatie? Hulp nodig bij het kickstarten van 2017? Bel of mail ons! 030-239 33 60 of mail naar [email protected]l

Wil je meer van onze visie en methodes weten volg ons dan ook op Linkedin

Wil je meer weten over onze kijk op verandermanagement? Volg ons dan op LinkedIn via een click op de volgende button:

li-button-b

Het kan beter

Wat kan er volgens jou beter? We vernemen het graag van je!

reCAPTCHA is required.
House of Performance Logo

Over de auteur

Wij zorgen dat mensen, teams en organisaties kunnen excelleren. Binnen Nederland en ook daarbuiten doen wij dat door ze te adviseren en ondersteunen waar dat kan en te confronteren waar het moet.

Hamburgerstraat 30
3512 NS Utrecht

[email protected]
+31 30 239 33 60

Naar House Of Performance
Geef een reactie hier...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *