Dromen met precisie

12/09/2017

Wat is je droom? Deze vraag stel ik soms aan kandidaten die bij ons solliciteren. Deze vraag stel ik als het gesprek vlak blijft. Als ik de intensiteit mis en hierin dreig mee te gaan. Sollicitanten doorlopen bij House of Performance altijd een hele dag een assessment om de volgende dag te horen of ze wel of niet zijn aangenomen. Ze hebben gesprekken met ons en met een fictieve klant en ze maken een casus. De jongeman tegenover mij heeft alle rondes doorlopen en komt nu als laatste onderdeel van de dag bij mij aan tafel.

“Ik heb wel een droom”, antwoord hij na een korte aarzeling, “maar daar kan je niks mee”. “Misschien moet ik je eerst mijn droom vertellen”, zeg ik. En ik vertel hem over mijn droom om boswachter aan zee te worden. Dat me dat een ideale combinatie lijkt, omdat je dan de mooie processen binnen het bos meemaakt. Zoals de natuur die perfect haar werk doet en soms een handje geholpen moet worden door te kappen daar waar er ruimte nodig is voor verdere groei. Je ontkomt niet aan de seizoenen. Aan de andere kant heb je dan de zee waar je kunt genieten van de vergezichten die je een bredere kijk op het leven kunnen geven.

Ik heb wel een droom”, antwoord hij na een korte aarzeling, “maar daar kan je niks mee”.

Hij kijkt me aan. “Ok” zegt hij na een korte pauze: “Ik zal je mijn droom vertellen. Ik droom ervan om als machinist op een goederentrein te werken. Een trein die hulpgoederen vervoert vanaf de haven van Rotterdam naar gebieden waar deze hard nodig zijn. Het liefst naar Afghanistan of Pakistan. Ik rijd zover als ik kan komen, tot in de verste uithoeken van de landen. Als ik niet verder kan, klim ik als piloot in een helikopter om zo nog dichterbij de anders onbereikbare gebieden te komen”.

“Mooi”, antwoord ik. En ik stamel: “Heel concreet ook”. Hij vervolgt zijn verhaal waarbij hij een nog gedetailleerder beeld schetst van zijn droom. Ik zit ondertussen op het puntje van mijn stoel. Het inspireert me en het schuurt ook. Want wat heb ik eigenlijk een vage toelichting op mijn droom! De details waarmee hij de beelden tevoorschijn tovert zijn puur. Daar zit een man onberispelijk gekleed en met een frisse blik, rustig en met passie zijn droom te formuleren. Daar mag ik zelf ook weleens wat meer werk van maken, bedenk ik mij.

Natuurlijk vraag ik hem ook hoe de droom zich voor hem verhoudt tot de rol die hij bij House of Performance zou willen. “Ik zie het als een brugfunctie”, antwoordt hij. “Deze functie past bij mijn opleiding bedrijfskunde. En als ik nu consultant kan worden voor één van de goederenvervoerders, dan kan ik zo langzaam naar mijn droom toewerken”. “Één van de goederenvervoerders?” vraag ik. En hij vertelt mij precies welke goederenvervoerders in ons land gebruik maken van het spoorwegennet. Dat zijn er veel meer dan ik gedacht had.

“Wij hebben geen contacten in die wereld”, vertel ik hem. “Daar ging ik ook niet vanuit”, antwoordt hij. “Ik begrijp dat ik daar zelf initiatief toe moet nemen. Dat wil ik ook wel doen. Maar met de back up van jullie denk ik dat het beter gaat lukken”. “Dat denk ik ook”, antwoord ik. “Ik ga je daarbij helpen. We gaan het samen doen. Welkom bij de club”.

Het kan beter

Wat kan er volgens jou beter? We vernemen het graag van je!

reCAPTCHA is required.
HOP_HR_BW_4-0056

Over de auteur

Naast het adviseren zijn er twee factoren die mij binden aan HofP: kennis en cultuur. Kennis vergaren en delen is cruciaal binnen het adviesvak. Kennis vergaren en delen laat mensen excelleren.

Naar Joost Preyde
Geef een reactie hier...

Een reactie op “Dromen met precisie”

  • Victor de Bruijn schreef:

    Prachtig stukje! Ik weet nog het moment dat je mij deze vraag stelde en ik een soortgelijk beeld schetste als jouw eigen droom; boswachter aan zee. Mooi om over dromen te spreken, zouden we allemaal meer moeten doen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *