Ethisch werken meetbaar maken met het Moreel Kompas

12/03/2018

Een topman in de wereld van openbaar vervoer haalt een mooie aanbesteding binnen en hoort vervolgens een jaar celstraf tegen zich eisen. Hoe kan dat? Het Financieel Dagblad oordeelde dat de persoon in kwestie leed aan een ‘ernstig defect moreel kompas’.

Presteren gaat niet alleen over het behalen van (financiële) resultaten. De manier waarop resultaten worden behaald is minstens zo belangrijk. Nu kun je natuurlijk aan beide kanten doorslaan. Je kunt zo bezig zijn met ethiek dat je niet presteert. En andersom. Het draait allemaal om de balans. Niet te veel druk op de prestatie en genoeg aandacht voor ethisch handelen. Daar worden de prestaties die je samen neerzet mooier van. En duurzamer.

Het moreel kompas maakt ethiek concreet

Hoe bepaal je nu wat ethisch juist is? Dit doe je door duidelijke resultaatafspraken te koppelen aan de normen van de organisatie. Dus, niet alleen doelen stellen, maar ook specifiek gewenst gedrag benoemen. Om dit te meten, ontwikkelden wij het Moreel Kompas: een praktisch hulpmiddel om de harde doelen van jouw organisatie te toetsen aan de kernwaarden en missie van je organisatie. Dat gaat in vier concrete stappen:

  1. Bepaal je waarden: Bepaal welke waarden en normen voor jullie organisatie bepalend zijn.
  2. Stem waarden af: Stem de verschillende morele kompassen van (gefuseerde) organisatieonderdelen op elkaar af.
  3. Waarborg waarden onder druk: Bedenk welke externe factoren het ethisch handelen onder druk kunnen zetten als het spannend wordt.
  4. Weeg waarden af bij dilemma’s: Ontwikkel morele sensitiviteit en leer dilemma’s herkennen, zodat je goede keuzes kunt maken op basis van relevante, beschikbare informatie.

Het Moreel Kompas geeft richting aan prestatieverbetering

Het behalen van prestaties, het juiste, en de manier waarop je dat doet, het goede, kunnen dus soms met elkaar conflicteren. Dat noemen we performance spanning. Aan de hand van KPI’s kun je eenvoudig het prestatieniveau van een team bepalen en zo een beeld krijgen bij het ‘juiste’. Met het Moreel Kompas maak je ook de score op het ‘goede’ inzichtelijk. In hoeverre heb je je kernwaarden bepaald en afgestemd, gewaarborgd en afgewogen? Zo beweeg je richting de ideale balans tussen presteren en de manier waarop je dat doet.

Nog even terug naar de bewuste topman. Ontbrak zijn moreel kompas? In mijn perceptie functioneerde het in elk geval niet naar behoren. Als de kernwaarden al helder waren, zijn ze blijkbaar niet actief gebruikt om dilemma’s te herkennen. Een doordacht en goed gekalibreerd moreel kompas had hier een hoop ellende kunnen voorkomen.

Wil jij meer weten over ethisch werken binnen organisaties? Of wil je het afbreukrisico binnen jouw organisatie verkleinen en samen met mij het Moreel Kompas inrichten? Neem dan nu contact met mij op.

Het kan beter

Wat kan er volgens jou beter? We vernemen het graag van je!

reCAPTCHA is required.
Sjoerd-1640x1800

Over de auteur

Anderen typeren mij als iemand waar je op kan bouwen, intelligent en flexibel waarbij ik snel kan wisselen tussen inhoud, niveau en perspectief. Ik ben ambitieus en beschik over veel energie.

Naar Sjoerd Hogenbirk
Geef een reactie hier...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *