Gebruik angst als een raadsheer

23/04/2015

Hij is nergens bang voor. Ze gaat recht op haar doel af. Hij lust ze wel rauw. Erop en erover. Aanval is de beste verdediging. Zo wordt management-Nederland klaargestoomd voor het zware werk. Maar de meeste managers zijn niet van die ijzervreters. Ze twijfelen vaak of ze het goed doen en zijn stiekem ook bang dat ze falen. En dit is heel normaal. Als je altijd dacht dat angst een slechte raadgever is Ik ben aan het vallen. Heel hard aan het vallen. Hoe kan het nou dat ik 17 miljoen aan omzet kwijt ben? 43 mensen straks zonder werk. Ik ben snoeihard aan het falen! Ik ben de controle volledig kwijt. Mijn keel wordt heel hard dicht geknepen. Zou dit het einde zijn? Daar zit ik dan tegenover mijn huisarts. Iedere keer als ik opsta, ben ik duizelig. En ik slaap verschrikkelijk slecht. De huisarts stelt af en toe een vraag. Ik ratel. “Ik voel een zware druk op mijn borst. Oh, wat bonkt mijn hoofd. Ik voel me moe.” (…) “Hoort dat erbij? Het helpt overigens wel dat u zo naar mij wilt luisteren.” (…) “Is dit echt een paniekaanval? Volgens mij is dit dan de tweede keer in de afgelopen drie weken.” (…) “Hoezo ben ik mijn angsten aan het wegstoppen? Omdat een paniekaanval daarop duidt?” (…) “Oké, ik zal eerlijk tegen je zijn. Ik ben bang, heel vaak bang. Bang dat mijn baas me niet goed vindt. Bang dat mijn team mij afwijst. Bang dat ik alleen sta.” (…) “Maar waarom zou ik mijn angsten moeten erkennen? Angst is een slechte raadgever, zei mijn moeder altijd. En als je handelt op basis van angst, speel je toch een soort paniekvoetbal.” (…) “Maar angst voelt verschrikkelijk. Het is zo negatief.” (…) “Welke functie heeft angst dan?” (…) “Dus het geeft je inzicht in bedreigingen. En dan?” (…) “Ik moet me afvragen of die bedreigingen reëel zijn. En dat constant checken met de werkelijkheid.” (…) “Dus ik krijg geen slaappillen?” Als ik erop terugkijk, dan was ik al heel lang bang dat klanten zouden weglopen. Ik voelde ook wel dat we de kantjes eraf aan het lopen waren door de drukte. Dus dat we 17 miljoen hebben verloren, verbaast me eigenlijk niets. Maar ik heb het dus gewoon laten gebeuren. Ik negeerde mijn angst. Waar ik nu bang voor ben? Dat ik mijn baan verlies. Dus … daar moet ik over praten met mijn baas. Ja, om vast te stellen hoe reëel die angst is. Onderzoek je bedreigingen Angst kan een prima raadgever zijn als je de volgende handreikingen in acht neemt: •Accepteer de angst van jezelf en van medewerkers in je team. •Maak de angst bespreekbaar op het moment dat hij ontstaat. •Onderzoek gezamenlijk de realiteit van je angst en onderneem actie als het nodig is.

Deze post is gelijk aan het 38e hoofdstuk van het boek ‘Geef gas bij oranje’ geschreven door adviseurs van House of Performance. Dit boek is uitgegeven door van DuureManagement en kan besteld worden via de volgende link geef-gas-bij-oranje

Het kan beter

Wat kan er volgens jou beter? We vernemen het graag van je!

reCAPTCHA is required.
House of Performance Logo

Over de auteur

Wij zorgen dat mensen, teams en organisaties kunnen excelleren. Binnen Nederland en ook daarbuiten doen wij dat door ze te adviseren en ondersteunen waar dat kan en te confronteren waar het moet.

Hamburgerstraat 30
3512 NS Utrecht

[email protected]
+31 30 239 33 60

Naar House Of Performance
Geef een reactie hier...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *