Geef gas bij oranje

28/04/2015

Je hebt een goed voornemen. Je hebt ontdekt – na feedback wellicht – dat onderdelen van je gedrag niet goed werken en je wilt dat veranderen. Maar gek genoeg lijkt het alsof je collega’s jouw verandering helemaal niet waarderen. Sterker nog: dat ze er negatief op reageren of er grappig over doen. Erg demotiverend. Hoe komt dat en hoe ga je ermee om?

Als collega’s je tegenhouden om te veranderen

Ik heb van mijn leidinggevende en mijn teamleden al vaak gehoord dat ze me te overheersend vinden. En ook de trainer gaf me tijdens een teambuildingsdag deze feedback. Nu wil ik er iets aan doen. Ik ben de komende weken even niet de daadkrachtige leidinggevende die de groep in beweging brengt als we weer eens vastzitten. Ik ga de groep de ruimte geven om er zelf uit te komen. Dus bij het werkoverleg houd ik me stil en laat ik mijn collega’s aan het woord. Hoewel naar mijn idee de discussies vastlopen en we met moeite tot besluiten komen, slik ik mijn woorden in. Wat is dat moeilijk! Ik heb het gevoel dat mijn adamsappel ontploft. Maar ik houd vol, want als ik mijn mond opendoe, dan blijven ze altijd naar mij kijken om de besluiten te nemen. Aan het einde van het overleg zegt een collega: “Menno, gaat het wel goed met je?” Een ander voegt sarcastisch toe: “Worden managers hier tegenwoordig betaald om hun mond te houden of zo?” Ze zullen het niet vervelend bedoelen, maar dit valt me zwaar. Als ik thuiskom, vertel ik het hele verhaal aan mijn vrouw. “Schat, wat lullig voor je,” stelt ze me gerust. Ik vertel haar dat ik morgen weer ophoud met dit experiment, want het werkt toch niet in dit team. “Niet doen,” zegt ze, “het stoplicht staat op oranje, maar dit is juist het moment om gas te geven! Als jij iets anders gaat doen, dwing je je omgeving om ook uit de comfortzone te stappen.” ’s Ochtends in de auto denk ik er nog eens over na. Als ik mijn mond houd, kunnen mijn collega’s niet langer achterover hangen en commentaar leveren als ik knopen doorhak. Als ik nu weer ga doen wat ik altijd al deed, dan blijven alle lichten op groen en verandert er niets. Bij het projectteamoverleg ga ik vol goede moed weer zitten. Geen knopen doorhakken vandaag. In het overleg zie ik de oranje lichten weer aangaan. Ik ben goed bezig, denk ik, in gedragsverandering is oranje het nieuwe groen.

Hou vol!

Als jij in de samenwerking met je omgeving je gedrag verandert, duw je anderen ook uit hun comfortzone. Ze zullen je tegenwerken met opmerkingen als: “Doe niet zo geforceerd,” “Dit past helemaal niet bij je” en “Sloof je niet zo uit.” Het zijn (onbedoeld) opmerkingen om je weer terug te duwen in je oude rol. Dus hou vol! Maak het jezelf makkelijker door een buddy te zoeken en hem deelgenoot te maken van je voornemens en je frustraties in de praktijk. Bespreek met hem welke moeilijke momenten je hebt in je omgeving. Zie je de moeilijke momenten ontstaan, ga dan na of jouw verandering daaraan bijdraagt. Zo ja, parkeer je twijfels en vier je succes!

Deze post is gelijk aan het 1e hoofdstuk van het boek ‘Geef gas bij oranje’ geschreven door adviseurs van House of Performance. Dit boek is uitgegeven door Van Duuren Management en kan besteld worden via de volgende link geef-gas-bij-oranje

Het kan beter

Wat kan er volgens jou beter? We vernemen het graag van je!

reCAPTCHA is required.
jeroenP-300x300

Over de auteur

Wat een adviseur doet is zelden onderscheidend. Uiteindelijk gaat het over waartoe en hoe: Mensen laten excelleren. Dat is het verschil tussen intenties of plannen versus een duurzaam resultaat.

Naar Jeroen Prop
Geef een reactie hier...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *