Ik ga het nog ver schoppen in deze organisatie!

24/04/2015

In ontelbare boeken staat dat inzicht tot verandering leidt. Maar eigenlijk weten we allemaal dat dat niet zo is. Dus maken we concrete afspraken en beloven we elkaar plechtig het vanaf morgen écht anders te doen. Vaak loze beloften, want hoe concreet ook, de afspraken worden niet nagekomen en eigenlijk weten we dat ook allemaal. De gemiddelde manager grijpt in zo’n situatie naar het laatste redmiddel: discipline. Hoe functioneel is dat redmiddel eigenlijk?

Als je patronen wilt doorbreken Voor de derde keer deze maand voer ik een gesprek met Gemma. Gemma is onze topverkoper. Zoals zij is er geen ander. Zij kan een vriezer aan een Eskimo verkopen. Maar ze heeft een broertje dood aan de administratieve taken die ook horen bij het goed afhandelen van deals. Het komt met enige regelmaat voor dat de klant uiteindelijk toch niet krijgt wat hij gekocht heeft, simpelweg omdat ze “vergeet” af te stemmen met de backoffice en haar orders niet in het systeem vastlegt. Opnieuw leg ik Gemma uit hoe belangrijk het is om haar zaken ook goed te documenteren. Ik wijs haar erop dat de verhoudingen intern aardig verstoord raken door haar aan arrogantie grenzende gedrag. Ze wuift mijn feedback nonchalant weg met de opmerking dat ik en de medewerkers van de backoffice blij moeten zijn met iemand als zij en niet zo moeten zeuren over lijstjes en dingetjes. “Wees blij dat je zo’n sterspeler in je team hebt, ik doe het ontzettend goed en ik ga het nog ver schoppen in deze organisatie.” Zucht. “Gemma, je moet hier echt gedisciplineerder in zijn, je weet wat de afspraken zijn en die gelden ook voor jou.” Bij het woord ‘gedisciplineerder’ trekt ze een vies gezicht en schampert: “Discipline? Ik ben een creatieveling, ik heb ruimte nodig en vrijheid. Al die regels beknellen me en ik zie niet in hoe ik daar beter van zou worden.” Een paar dagen later heb ik een afspraak met Derek, een opleidingsdeskundige, over de opzet van een nieuwe salestraining voor mijn team. Om een training effectief te laten zijn gaat het om wat je ná de training doet met wat je geleerd hebt. Discipline is daarbij, volgens Derek, essentieel. Een man naar mijn hart, denk ik. Derek: “Het begrip discipline wordt tegenwoordig vooral geassocieerd met iets negatiefs, met dwang, controle en inperking van eigen autonomie. Het tegendeel is echter waar. Discipline komt van het woord ‘discipel’, dat letterlijk ‘leerling’ betekent. Voor mij betekent discipline daarom: leerling zijn van je eigen ambitie. Kijk maar naar sporters. Een echte sterspeler komt er niet met alleen zijn talent. Het is hard werken, jezelf een heleboel dingen ontzeggen, juist om je ambitie waar te maken. Vanuit vrije wil de keuze maken om je eigen droom waar te maken en daar alles voor doen, dát is discipline.” Ik denk terug aan de woorden van Gemma: “Ik ga het nog ver schoppen in deze organisatie”, en opeens realiseer ik me dat daar wel eens de sleutel kan liggen.

Ik bedank Derek en ga op zoek naar Gemma. Ik tref haar aan haar bureau. Een grote glimlach op haar gezicht – ik zie dat ze aan het facebooken is. Als ze mij in het vizier krijgt, zie ik haar gezicht even betrekken maar ze herstelt zich snel en kijkt me uitdagend aan. “Weer een preek, baas? Ik heb mijn target voor deze maand al ruimschoots gehaald, dus ik doe het even rustig aan.”

Ik antwoord niet maar trek rustig een stoel van het bureau naast haar en ga zitten. “Gemma, ik heb nog eens nagedacht over ons gesprek van vanochtend en eigenlijk van heel veel ochtenden daarvoor. Ja, je bent een kei in sales en terecht dat je daar trots op bent. En je bent ook ontzettend ambitieus, je kan het inderdaad nog ver gaan schoppen in deze organisatie. Daarom zit ik hier ook. Ik heb net een gesprek gehad met iemand die me een heel nieuw perspectief heeft gegeven op het begrip ‘discipline’. Een perspectief dat ik graag met je wil delen, omdat ik denk dat het je gaat helpen je ambitie waar te maken.”

Terwijl ik Gemma het verhaal van Derek vertel, zie ik haar gezichtsuitdrukking veranderen. Keek ze me eerst uitdagend, bijna agressief aan, nu zie ik een mildere Gemma. Bedachtzaam bijna. “Zo had ik er nog nooit naar gekeken,” zegt ze. “Denk er maar eens over na, ik help je graag je ambitie waar te maken,” antwoord ik. Ik sta op, zet de stoel weer op z’n plek en loop naar mijn eigen kantoor. Volgens mij heb ik de sleutel gevonden, van discipline naar verlangen. Ik verheug me op mijn volgende gesprek met Gemma.

Tegeltje 37 Leer van je eigen ambitie Discipline alleen treft geen doel. Discipline is het logische gevolg van een ambitie. Hoe sterker de ambitie, hoe groter de discipline om er dingen voor op te geven of om dingen te doen die je niet leuk vindt.

Het kan beter

Wat kan er volgens jou beter? We vernemen het graag van je!

reCAPTCHA is required.
House of Performance Logo

Over de auteur

Wij zorgen dat mensen, teams en organisaties kunnen excelleren. Binnen Nederland en ook daarbuiten doen wij dat door ze te adviseren en ondersteunen waar dat kan en te confronteren waar het moet.

Hamburgerstraat 30
3512 NS Utrecht

[email protected]
+31 30 239 33 60

Naar House Of Performance
Geef een reactie hier...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *