Help! Onbekend terrein…

27/06/2017

Ik werk net een week bij House of Performance en ben op de borrel blijven plakken. Samen met twee anderen verlaat ik als laatste het pand. Eén van mijn nieuwe collega’s vraagt mij het alarm erop te zetten. Aiii.. het alarm, het is me uitgelegd maar hoe werkt het ook alweer? In mijn hoofd is het pand tijdens het voor de deur staande weekend al leeggeroofd en staat de politie op de stoep. Toch doe ik het. Nadat het alarm erop staat (uiteraard zonder enig probleem) zeg ik tegen mijn collega: “Dank je, ik kan altijd heel zenuwachtig worden van dit soort dingen.”

Even uit je comfortzone, niet weten hoe iets werkt en of je het zelf voor elkaar zal krijgen.

Ik vind een eerste keer nagenoeg altijd spannend, hoe onbenullig het ook is. Sterker nog: hoe onbenulliger hoe spannender. Van het voor de eerste keer een OV-fiets pakken, tot de eerste keer racefietsen. Even uit je comfortzone, niet weten hoe iets werkt en of je het zelf voor elkaar zal krijgen. Als kind was dit al een worsteling voor me. Als ik dit bespreek met mensen kijken ze me vaak gek aan. “Heb jij daar last van?” Ja, daar heb ik last van. Van die onzekerheid om door de mand te vallen, dat ik juist iets onbenulligs – wat ieder ander wel kan – niet kan.

Het helpt mij enorm dit te weten van mezelf. Door het benoemen neem ik een groot deel van de onrust weg. Het is niet erg om onzeker te zijn over dingen, om na te denken of je iets wel of niet kan, als het je maar niet belemmert het vervolgens wél te doen.

Bewustwording is een proces dat niet vanzelf gaat. Mij heeft het geholpen de tijd te nemen om stil te staan bij mezelf en te praten over vragen waar ik mee worstelde, zoals:

o Wie ben ik nou?

o Waarom doe ik zoals ik doe?

o Waarom vind ik dit spannend en lijkt een ander dit moeiteloos te doen?

Onzekerheid is een klein, maar wel belangrijk onderdeel van mij. Deze kwam aan het licht tijdens dit bewustwordingsproces waarbij ik onder andere samen met een (loopbaan)coach vragen besprak over wie ik ben, wat mijn drijfveren zijn en waar mijn angsten zitten. Door dit proces ben ik ook terecht gekomen bij House of Performance.

Herken jij je in die vlagen van onzekerheid? Weet dan dat je dus niet de enige bent. Door telkens jezelf te blijven uitdagen en niet altijd de bekende weg te bewandelen verrijk je jezelf, hoe eng dit af en toe ook kan zijn. Nike (is het toeval dat dit mijn lievelingsmerk is?) wist dit een tijd geleden al: “Just do it.”

Het kan beter

Wat kan er volgens jou beter? We vernemen het graag van je!

reCAPTCHA is required.
Charlotte

Over de auteur

Klanten bijstaan met oog voor de mens én voor de organisatie en samen met de klant duurzame resultaten behalen. Dat is waar ik mij mee bezig wil houden.

Naar Charlotte Houben
Geef een reactie hier...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *