Het gaat niet om gelijk krijgen, maar om gedaan krijgen  

03/03/2020

De adviseur of begeleider bij een verandering is zelf ook onderdeel van die verandering. Je staat ook zelf op de foto, zeg maar. Er is geen plaats buiten de verandering waarvandaan je goed kunt kijken naar wat nodig is en aanwijzingen kunt geven voor hoe er gehandeld moet worden; je kunt als buitenstaander de transformatie nooit in goede banen leiden. De adviseur is aanwezig en is onderdeel van het systeem, en zit daarin dus ook opgescheept met zijn eigen ego.

Het ego helpt niet altijd mee om te zien welke verandering nodig is

In het proces van veranderen komen meningen, suggesties, aanbevelingen, ideeën en strategieën vanuit alle windrichtingen aanwaaien. Een waardig meester is de adviseur die zijn eigen aannames en voorkeuren kan uitsluiten. Die in staat is om zijn eigen mening onder stoelen en banken te steken omwille van de verandering. Een adviseur met rechte rug die het vermogen heeft om het gelijk dat op straat ligt te laten liggen voor wie het wil vinden zonder het zelf van de daken te toeteren.

Waardig is de adviseur die ondanks zijn eigen persoonlijke beperkingen berust in zijn plaats en zich dienstbaar stelt aan het grotere doel, de verandering. Juist die plaats geeft hem de kracht, moed en wijsheid om de verandering te begeleiden. Want voor de verandering geldt maar één adagium: het gaat niet om gelijk hebben of krijgen, maar om gedaan krijgen.

Deze post is geschreven voor de Coachingskalender 2020. De Coachingskalender is een van de bestsellers van managementboek.nl, en… HofP heeft meegeschreven! De kalender biedt inspiratie én praktische tips op gebied van verandering, leiderschap, duurzaamheid, gamification en ethisch presteren. 

Het kan beter

Wat kan er volgens jou beter? We vernemen het graag van je!

reCAPTCHA is required.
heiko

Over de auteur

Perspectief is de potentie tot creatie en verandering. Dat vraagt oplossing van de ‘hoe-dan’ vraag. Ik geef graag betekenis door te schouwen, te puzzelen en aan te zetten tot actie.

Naar Heiko van Eldijk
Geef een reactie hier...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *