“Het gaat toch prima zo?!”

08/03/2016

“Ja, je kan altijd wel blijven veranderen Wouter, maar het houdt een keer op”. Ik zit aan tafel bij Ronald, een teamleider van een afdeling waar het anders moet. Althans, dat is mijn mening, duidelijk niet die van Ronald.

Ronald is een intelligente man, actief privé leven, hoogopgeleid en veel ervaring. Hoe komt het dan toch dat hij zo wars lijkt van veranderingen op zijn afdeling?

Het antwoord kwam bij mij toen ik het boek van Daniel Kahneman zat te lezen. In zijn boek ‘Thinking fast and slow’ legt hij uit waarom mensen onbewust liever niet veranderen. Dit komt door wat hij noemt: ‘Het endowment effect’.

Het endowment effect betekent simpelweg: Zodra je iets hebt, wordt dit voor jou meer waard dan rationeel logisch zou zijn, hierdoor voelt veranderen dus snel als verliezen.

Een voorbeeld hiervoor geeft hij wanneer iemand bijvoorbeeld een mooie fles wijn heeft. Uit onderzoek blijkt dat bijna niemand deze zou willen verkopen voor meer dan 3 keer de waarde van de fles. Of kijk naar tickets voor een populair festival. Eenmaal in het bezit willen de meeste mensen deze niet verkopen, hoe hoog de geboden prijs ook..

Door dit effect neigen de meeste mensen onbewust sterk naar de status quo waarbij verandering vooral als bedreiging ervaren wordt voor de huidige ‘eigendommen’.

In dit geval heeft Ronald een afdeling waarin iedereen redelijk functioneert, het z’n gangetje wel gaat en het werk vaak wel op tijd af komt.

Bij een verandering ziet Ronald dus niet de kansen van meer werk gedaan krijgen, een beter team smeden én groeien. Ronald ziet vooral bedreigingen voor de huidige status van het team. “Het gaat toch prima zo?!” , ik hoor het hem nog zeggen…

Ik heb volgende week weer een afspraak met Ronald. Hoe ik dit ga bespreken weet ik nog niet precies. Wat ik wel weet is mijn doel: Ronald bewust maken van het ‘endowment effect’ en de werking hierachter. Bewustwording is vaak al het halve werk in een verandering is mijn overtuiging. Ik ben erg benieuwd hoe Ronald dit ziet.

Lees ook het verhaal over Robert als je probeert te achterhalen waarom jouw collega nooit lijkt mee te willen werken: Het gaat niet om jouw bij verandermanagement.

Het kan beter

Wat kan er volgens jou beter? We vernemen het graag van je!

reCAPTCHA is required.
House of Performance Logo

Over de auteur

Wij zorgen dat mensen, teams en organisaties kunnen excelleren. Binnen Nederland en ook daarbuiten doen wij dat door ze te adviseren en ondersteunen waar dat kan en te confronteren waar het moet.

Hamburgerstraat 30
3512 NS Utrecht

[email protected]
+31 30 239 33 60

Naar House Of Performance
Geef een reactie hier...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *