Het kan beter

23/06/2016

Tomaten bij de Appie kopen is natuurlijk voor sukkels. Dat weet iedereen. Daarom besloot ik een aantal jaren geleden dat ik zelf tomaten ging kweken. Ik begon met gedegen online onderzoek om vervolgens zaadjes te kopen en te planten in kleine bakjes op de vensterbank. In sommige potjes kwam na een tijdje een groen steeltje uit de grond. En ik was nu al super trots.

Ik las tuinbladen, tuinblogs en –vlogs. Zo wist ik dat ik deze stekjes naar buiten moest gaan verplaatsen. Na 1 week was 80 % van mijn plantjes dood. Pfff wat was ik boos, en teleurgesteld ook. “Die tomaten van Appie zijn helemaal zo stom nog niet, ging er in een flits door mijn gedachten.” Maar ik herpakte mijzelf want ik ben dus geen sukkel.

Mijn volle aandacht heb ik gegeven aan de overgebleven 20% tomaten plantjes. Ja plantjes. Zo mocht je ze inmiddels beslist noemen. De plantjes groeiden en kregen zijtakjes en blaadjes. Ik gaf water en had iedere dag een goed gesprek met mijn tomaten plantjes. Meer en meer takjes, en langer ook. En de eerste bloemetjes werden zichtbaar. En vielen er vervolgens dood af. Ik was in alle staten. Wat deed ik verkeerd? Ik zorgde voor een zonnige, beschutte plaats. Gaf water en zei lieve woorden. Ik sprak een bevriend moestuin expert en leerde nieuwe vaktermen: ‘dieven’, ‘tikken’, ‘toppen’. Na 1 zomer zwoegen was mijn oogst 1 rode en 2 oranje tomaten. Wat ik maar wil zeggen is dat excelleren echt niet vanzelf gaat.

Het kan beter

Wat kan er volgens jou beter? We vernemen het graag van je!

reCAPTCHA is required.
House of Performance Logo

Over de auteur

Wij zorgen dat mensen, teams en organisaties kunnen excelleren. Binnen Nederland en ook daarbuiten doen wij dat door ze te adviseren en ondersteunen waar dat kan en te confronteren waar het moet.

Hamburgerstraat 30
3512 NS Utrecht

[email protected]
+31 30 239 33 60

Naar House Of Performance
Geef een reactie hier...

Een reactie op “Het kan beter”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *