Niet meer buiten spelen

17/06/2016

‘Zegt de naam Dorian van Rijsselberghe nog iets? Windsurfer. Niet zomaar een windsurfer, nee, Dorian werd vier jaar terug in Londen olympisch kampioen. Een man met een interessante visie ook. Mag ik je meenemen in het hoofd van een topsporter die als geen ander weet waar focus over gaat?

Dorian

Bij Dorian van Rijsselberghe draait alles, vier jaar lang, om één week. Anderhalf jaar voor die ene week gaat de knop echt om. ‘Niet meer buiten spelen’, noemt hij het zelf. Minder randzaken, minder tijd voor familie en vrienden op het Texelse strand bij Paal 17, waar hij opgroeide en leerde windsurfen. Anderhalf jaar lang ook nauwelijks tijd voor zijn vrouw en dochtertje in hun nieuwe thuis in Laguna Beach, net even onder Los Angeles. Ik citeer: ‘Ik heb het geluk dat de mensen om mij heen mij begrijpen en niet gefrustreerd raken. Ik voel me nooit verplicht dat ik naar hen moet uitreiken.’ Omdat de Olympische Spelen in Rio zijn, heeft hij er voor een paar jaar zijn kampement opgeslagen. Dáár moet hij zijn. ‘Ik werd begin van het jaar eerste bij de wereldbeker in Miami omdat ik een paar races won, maar ook omdat ik geen in enkele race buiten de top-7 eindigde. Dan vallen je tegenstanders vanzelf bij bosjes af.’

Voor de goede orde, ik denk niet dat we allemaal nummer 1 moeten willen zijn in wat we doen. Mensen zijn niet allemaal gemaakt om nummers 1 te worden. Nummer 1 word je met door een mix van veel talent, tomeloze inzet en focus. Het is niet voor iedereen weggelegd. Maar iedereen kan wel het beste in zichzelf worden. Je eigen nummer 1. Iedere dag een beetje beter in je werk, een beetje beter als echtgenoot, een beetje beter als vader, moeder of buur. Gewoon jezelf blijven ontwikkelen omdat het leuk is, omdat je er een beter mens van wordt.

In mijn rijke werkomgeving heb je Sjoerd. Sjoerd is bezig met promotieonderzoek op het gebied van ‘ethiek en presteren.’ Floor doet onderzoek naar ‘Leiderschap en Strategic Alignment. En ook Ook hebben we een professor in Lean leiderschap, Desirée. Alles wat ze doen, gaat met een vlijmscherpe focus, prachtig om te zien. En alles wat ze doen toetsen ze aan waarden. Onze kernwaarden.

Niet iedereen hoeft de nummer 1 van de wereld te zijn. Maar wij vinden het wel belangrijk dat mensen met wie wij werken of die wij adviseren continu excelleren. Vooral omdat daarmee werken gewoon leuker wordt. Wat geeft er nou meer voldoening dan continu iets wat je met plezier doet fijnslijpen, beter maken? We hoeven niet allemaal kampioen te worden, maar feit is wel dat onze maatschappij de beste, de nummers 1 verheerlijkt. Max Verstappen, Steven Kruiswijk, Kiki Bertens! Waarom kijken we zo tegen hen op, voelen we zoveel empathie en sympathie voor deze jonge helden? Vanwege de focus. We willen het allemaal zo graag. Beter worden. Laten we de lat, om te beginnen, niet al te hoog leggen: vanaf nu val je niet meer buiten de top-7. Afgesproken?

Het kan beter

Wat kan er volgens jou beter? We vernemen het graag van je!

reCAPTCHA is required.
Carien de Vries

Over de auteur

Als (interim)manager of projectmanager weet ik resultaten te boeken waar betrokkenen, ieder met eigen agenda’s, zich aan committeren. Kernwoorden: denken in mogelijkheden, snel inhoudelijk onderwerpen beheersen en gevoel voor verhoudingen in organisaties. Ik word omschreven als iemand die weet te enthousiasmeren door het combineren van een ‘hands on mentaliteit’ en jaloersmakende energie, waardoor mensen mee willen doen en doelstellingen worden bereikt.

Naar Carien de Vries
Geef een reactie hier...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *