Hoe bedoel je?

23/06/2016

“Het gaat lekker” sprak de directeur.

“Alle dashboards staan op groen, de RvC is happy dus ik ben ook happy.”

“Mooi”, zei ik. “Dus je bent een blij man?”

“Jazeker”, sprak hij ferm en met een dikke grijns keek hij me aan.

“Mooi, dus je bent thuis ook meer aanwezig, die vinden ook dat het lekker gaat?”

“…eehh, nou ja. Dat loopt nog niet zo goed. Dat het lekker loopt komt ook wel dat ik zelf redelijk druk ben met de boel organiseren.”

“Dat betekent?”

“Nou, dat ik wel lange dagen maak en in de weekenden ook wel werk om alles goed te laten verlopen?”

“Dus als ik het aan je vrouw vraag?”

“Die is niet blij, nee. Twee weken geleden vertelde ze me eigenlijk wel dat ze het een beetje zat was. Dat als ik niet oppas dat ik die man wordt die zondags het vlees snijdt en ook nog vader is.”

“En hoe is jullie relatie?” “Eeehmmm, misschien ben ik wel de man die ’s avonds het bed warm houdt.”

“Maar het loopt wel lekker verder?”, en ik probeerde zo open mogelijk te kijken.

“Wat wil je zeggen,” sprak hij zacht.

“Ik kan toch niet anders? Als ik het niet doe, als ik de boel niet regisseer en in beweging zet gebeurt er veel te weinig. En na de afgelopen 3 jaren van kommer en kwel moeten we nu door.”

“Moet ik door of moeten we door”, vroeg ik.

“Het klinkt alsof jij de last van de hele organisatie draagt.”

“We hebben gewoon te weinig goede mensen op management niveau,” sprak een wanhopig hoofd.

“Aaah, nu hoor ik het weer. We hebben ons team niet op orde en ik los het op, door snoeihard te werken.”

“Hoe bedoel je”, sprak een verontwaardigde stem. Iemand moet het toch doen?”

“Of is de vraag wie gaat het doen?”

“Hoe bedoel je?”

“Nou”, zoals ik het zeg. “Ik begrijp volledig waar je vandaan komt. Je mag trots zijn dat je deze tent weer in de zwarte cijfers hebt gekregen. Alleen het lijkt erop dat je met je enorme aandacht voor het doen af en toe bent vergeten te kijken met wie je dat doet.”

“Je bent bezig een mega prestatie te leveren, in je eentje. Er is een risico dat je straks naast de vruchten ook een aantal zure druiven voor je kiezen krijgt. Ik ken je vrouw, dat zegt ze niet zomaar tegen je. En is je vrouw het niet, wellicht dan wel je eigen lijf. Het klinkt alsof je vergeten bent om een goed team om je heen te verzamelen.”

“Ben je nu bezig om je team te versterken, ben je actief aan het zoeken? Weten jouw medespelers hoe ze het doen? Of je blij bent met ze, of dat je eigenlijk ontevreden bent?”

“Ja, daar heb ik geen tijd voor, al die gesprekken over functioneren en ontwikkeling. Dat moet HR maar doen.”

“Dus je doet het alleen en je blijft het alleen doen?”

“Nou, ja…zucht. Waarom heb ik ook weer ja gezegd tegen deze afspraak…”

“Het initiatief kwam van jou, weet je nog,” zeg ik lachend. “Je weet wat er dan gebeurt hahaha.”

“Jaja, misschien heb ik je daarom ook wel gebeld, er begint me iets te dagen. Die onderzoekende blik, die scherpe vraag.”

“Volgens mij weet je het toch al wel, of niet.”

Stilte…

“Wat loop ik toch ook te klootviolen zeg.” Met een druk op de intercom spreek hij tot zijn assistent. “Erik, wil je alle afspraken voor vanmiddag cancelen en verplaatsen. Ik ga vandaag eerder naar huis. Een ietwat lange stilte volgde…”eehhh ja, zeker. Doe ik.”

“Zo, nu naar huis, sprak hij. Een fles wijn op tafel en dit verhaal maar eens delen. Een eerste stap zetten. En morgen HR vragen hoe het leiderschapsteam ervoor staat. Kijken wat we moeten doen.”

“Misschien moet je je agenda morgenvroeg ook maar eens leeg vegen. En diegenen van je leiderschapsteam waar je mee verder wilt uitnodigen. En ook hen dit verhaal vertellen. En dan één vraag stellen: Hoe gaan wij dit doen?”

Terwijl ik fluitend naar mijn auto loop, belt een collega. “En,” vraagt hij nieuwsgierig. “Hoe was het gesprek, ligt er een uitdaging waar wij iets mee kunnen?”

“Jazeker,” zeg ik. “Er ligt een stevige uitdaging en de oplossing is binnen handbereik. Ik denk dat ik over een maand nog eens op bezoek moet. Benieuwd in hoeverre de puzzel dan al gelegd is.”

“Zie je straks op kantoor.”

Heiko van Eldijk is organisatiespecialist en partner bij House of Performance. In zijn blog’s deelt hij zijn verwonderingen, reflecties en bevindingen. Wil je ook de volgende blog’s van Heiko lezen? Volg ons dan op LinkedIn via een click op de volgende button:

li-button-a

Het kan beter

Wat kan er volgens jou beter? We vernemen het graag van je!

reCAPTCHA is required.
heiko

Over de auteur

Perspectief is de potentie tot creatie en verandering. Dat vraagt oplossing van de ‘hoe-dan’ vraag. Ik geef graag betekenis door te schouwen, te puzzelen en aan te zetten tot actie.

Naar Heiko van Eldijk
Geef een reactie hier...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *