Hoe duurzaam zijn we zelf eigenlijk?

02/12/2019

Onze BHAG (Big Hairy Audacious Goal) is 100% duurzame projecten in 2025. Wat dat betekent en hoe we daarmee werken lees je hier. Bij House of Performance houden we wel van een beetje  ambitieus, inspirerend en angstaanjagend, want 100% duurzame projecten dat betekent nogal wat. Voor onze klanten, maar niet in de laatste plaats voor onszelf. Bij HofP reizen we stad en land af, zitten we in een oud pand en vlogen we jaarlijks naar Cambridge voor onze kennisweek. Vandaar dat we in deze blog onszelf eens onder de loep nemen. Hoe duurzaam zijn we zelf eigenlijk?

Reizen: Mobiliteitsregeling

Onze klanten zitten door heel Nederland, van Groningen tot Limburg. We vinden het belangrijk bij onze klanten op locatie te werken dus leggen we heel wat kilometers af. Toch hebben we bij HofP geen leaseauto’s. Onze consultants reizen in principe met het openbaar vervoer. Als het echt niet anders kan huren we een GreenWheels, en soms rijdt iemand met een eigen auto: die keuzevrijheid is er.

Echter, vanuit onze mobiliteitsregeling worden wij gestimuleerd met het OV te reizen. Iedere consultant heeft een vast mobiliteitsbudget. Als hij/zij er voor kiest te reizen met de trein, dan wordt slechts de helft ten laste gelegd van het mobiliteitsbudget. De rest van de kosten wordt door HofP betaald. Aan het einde van het jaar wordt het budget dat niet is benut uitgekeerd aan alle collega’s. Zo wordt, zonder dat afstanden direct bestraft wordt, iedereen aangemoedigd om vooral veel met de trein te gaan. Ook fietsen wordt aangemoedigd!

Het pand in de steigers

Wij hebben het geluk dat we in een prachtig monumentaal pand midden in Utrecht mogen werken. Een ideale plek voor werksessies met klanten en een plek waar we elkaar kunnen vinden op vrijdag. Een echte almende. Hoge ramen zijn schitterend, maar zorgen ook voor een riant energieverbruik. Enkel glas is bovendien niet zo duurzaam en dus was het tijd voor actie!

Dat is nog niet zo eenvoudig, want ons pand valt onder regels voor het monumentale stadsaanzicht. Daardoor moest eerst aantoonbaar gemaakt worden dat het gevelaanzicht niet zou veranderen. Zo gezegd zo gedaan, en na het zetten van een ‘proefraam’ kregen we toestemming. Eindelijk is ons gebouw in het bezit van dubbel glas. Comfortabel in de winter en het scheelt heel wat stookuren!

Binnenkort vervangen we ook alle verlichting in het pand voor LED lampen, zetten we onze energiecontracten om naar nóg groenere stroom (NL gecertificeerd) en willen we de uitstoot van de (beperkt) gereden autokilometers compenseren. Daarbij geldt: alleen compenseren is niet genoeg, maar totdat we een permanent duurzamere oplossing hebben is compenseren het minste wat we kunnen doen!

Kennisweek

Soms doet het maken van duurzame keuzes pijn, want ook al is het leuk en inspirerend, je moet er soms ook iets voor opgeven, en ook daar voeren we intern de discussie over. Zo hebben we ervoor gekozen om onze jaarlijkse kennisweek dichterbij huis te zoeken. In plaats van te vliegen naar Cambridge, gingen we met de boot naar Terschelling. Net zo afgesloten van het dagelijkse werk, maar door het gekozen vervoersmiddel een stuk duurzamer.

Steeds een beetje duurzamer

Sommige stappen kunnen snel (groene stroom), andere kosten geld (dubbel glas) en weer andere vragen om medewerking en verandering vanuit de medewerker. Zouden we vegetarisch moeten lunchen? En wat doen we dit jaar met het kerstdiner?? Daarnaast: hoe zorgen we ervoor dat we het aantal autokilometers ieder jaar verlagen? Lastige discussies, waar we het ook nog niet over eens zijn. Zo hebben wij zelf ook nog een pad naar 100% duurzaamheid te gaan. Dat doen we samen, in overleg, in onze wekelijkse Obeya. Het meest recente vraagstuk:

“Willen we nog vliegen met het jaarlijkse HofP-medewerkersuitje?” Best een lastige afweging want vliegen is makkelijk, biedt veel opties voor gave locaties en het kan vaak goedkoop. Aan de andere kant past jaarlijks vliegen natuurlijk niet goed bij onze BHAG, om die reden vlogen we immers ook al niet meer naar Cambridge. In gesprek met elkaar werden voor- en nadelen afgewogen, en verschillende meningen gehoord. Uiteindelijk besloot een meerderheid dit jaar niet te willen vliegen: dit jaar gaan we met een ander vervoersmiddel. Hoe we gaan blijft ook voor ons nog even een verassing, maar het wordt in ieder geval een duurzaam alternatief!

Verandering is niet makkelijk, zeker niet als je iets op moet geven. Maar we doen het bij HofP toch maar mooi wel met zijn allen. Voor 100% duurzaamheid hebben we tot 2025, maar dan moeten we nu ook al aan de slag: iedere dag een beetje duurzamer.

Wil je een keer in gesprek over hoe wij jouw organisatie kunnen helpen duurzamer te worden? Voor duurzame strategie executie of gamification om minder zakelijk te vliegen? Stuur ons een mail via [email protected]!

Het kan beter

Wat kan er volgens jou beter? We vernemen het graag van je!

reCAPTCHA is required.
tim

Over de auteur

Ik wil graag alles snappen. Dat kan natuurlijk niet, maar dat weerhoudt me er niet van dat te proberen. Ik krijg energie van contact, verbinding en lach.

Naar Tim Kroezen
Geef een reactie hier...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *