Ik ben vrouw, dus ik weet niets van voetbal

09/11/2017

Ik kijk graag voetbal, sport in zijn algemeenheid eigenlijk, en het liefste in een kroeg. Zo ook afgelopen zondag tijdens de Klassieker Feyenoord-Ajax.

Ik had mijn biertje nog niet besteld of een van de aanwezige jongemannen merkte op: “Zo, jij gaat vandaag vast het commentaar leveren?! Over het kapsel van Schöne en de tenues.”

Ik keek hem hierop redelijk schaapachtig aan, niet echt wetend wat ik moest zeggen. Ik proefde in zijn opmerking de aanname dat ik – mogelijk omdat ik vrouw ben – niet zou weten waar het in een (voetbal)wedstrijd om draait. Nu zal ik niet beweren dat ik meer verstand heb van voetbal dan de beste jongeman, maar dat mijn kennis verder gaat dan enkel en alleen het kapsel van Schöne (waar ik overigens wel een mening over heb), durf ik wel met stelligheid te zeggen.

Assumptions, the mother of all fuck ups. Of zoals ook wel wordt gezegd: aannemen, dat doen ze maar in de bouw. Onder advocaten een veel gebruikte uitdrukking. En in mijn huidige vak wordt het woord aannames misschien nog wel vaker gebruikt (dan neem ik aan dat… ik doe hier een aanname, etc.). Een aanname is volgens het Van Dale een ‘veronderstelling’. Een veronderstelling wordt dan weer omschreven als ‘hetgeen je als waar aanneemt’. Ze lijken dus onlosmakelijk aan elkaar verbonden te zijn.

Dagelijks worden meerdere aannames gedaan, door iedereen, over uiteenlopende zaken. Of het nou gaat om het wel of niet durven stellen van een vraag aan iemand – want die persoon is al zo druk – of de aanname dat iets wel goed geregeld zal zijn, want het is zo’n professionele organisatie. Maar check je het wel? Zonder check doe je iemand (of jezelf) mogelijk meer tekort dan je denkt. In aannames liggen ook vaak vooroordelen verborgen: ik zal wel niet zoveel van voetbal weten, want ik ben een vrouw. Hij zal die auto wel onrechtmatig hebben verkregen gezien zijn huidskleur en leeftijd (rapper Typhoon incident).

Aannames leiden geregeld tot vervelende situaties. Kijk alleen al naar de pietendiscussie die ongetwijfeld binnen twee weken weer in volle glorie zal gaan starten. De aanname dat de tegenstanders van zwarte piet Nederland en haar tradities niet op waarde schat en de aanname dat de voorstanders van zwarte piet allemaal racisten zijn. Aannames bemoeilijken een gesprek, want je voert daardoor geregeld niet het echte of het juiste gesprek. Je praat makkelijker langs elkaar en over elkaar heen. Soms met goede bedoelingen, soms ook met minder goede bedoelingen.

Aannames kunnen tegelijkertijd soms ook nodig zijn. Omdat je niet altijd alles kan weten of inschatten, je niet altijd direct alle feiten boven tafel krijgt. Het benoemen dat je ergens een aanname doet of eerst de checkvraag stellen kan echter een hoop irritatie en miscommunicatie voorkomen. Benoemen komt overigens in veel van mijn blogs naar voren. Ik denk dat communicatie in heel veel gevallen de sleutel is. Niet altijd de oplossing, maar geregeld wel het vertrekpunt naar de oplossing.

De enige aanname die ik in ieder geval juist vind is die van caissières over mijn leeftijd. De aanname dat ik nog geen 25 ben, bevalt me als dertigjarige erg goed.

Het kan beter

Wat kan er volgens jou beter? We vernemen het graag van je!

reCAPTCHA is required.
Charlotte

Over de auteur

Klanten bijstaan met oog voor de mens én voor de organisatie en samen met de klant duurzame resultaten behalen. Dat is waar ik mij mee bezig wil houden.

Naar Charlotte Houben
Geef een reactie hier...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *