02/09/2022
inspiratie

Ik geloof in volledige transparantie

In een serie interviews zetten wij de collega’s uit ons interim management netwerk in de spotlight. Wie zijn ze? Wat vinden ze tof aan het interim management vak? En waar krijgen ze energie van? Voor dit interview gingen we in gesprek met Annemarijke van Etten.

Wat vind jij het leukste aan je vak?

Het leukste vind ik dat je als buitenstaander een andere rol hebt, waardoor je net dat andere gesprek kunt voeren. Dat je die vragen kunt stellen die in de lucht hangen, maar die niemand durft te vragen of denkt niet te kunnen vragen omdat er een (politiek) belang speelt. Je bent echt de aanjager van het geheel. Je maakt het verschil. Ena als dat niet lukt, moet je ook het lef hebben om een opdracht terug te geven. Een goede interim manager weet wanneer het tijd is om dat te doen.

Van wat voor soort opdrachten loop je het meest warm?

Veranderopdrachten waarin een bouwelement zit, vind ik het leukste. Projecten waarin je echt helemaal opnieuw kunt gaan bouwen en puzzelen om de juiste persoon op de juiste plek te krijgen. Bouwen betekent bewegen. Vaak zitten mensen al ergens heel lang. En het lijkt dan het meest logische om mee te bewegen in de verandering. Maar is dat zo? Dat gesprek ga ik graag aan. “What makes you tick, welke bijdrage lever je, wat zou je bijdrage kunnen zijn en wat kom je halen?”, zijn dingen die ik wil weten. Dan komen mensen zelf tot inzicht en gaan ze bewegen. Dan krijg je uiteindelijk de juiste energie en krijg je enthousiaste mensen die op de juiste plek de juiste dingen doen. En dat vind ik het mooiste resultaat.

Wat is je grootste succes tot nu toe?

Ik heb een paar echt grote reorganisaties op mijn naam staan die ik heb kunnen realiseren met oog op de mens. In samenwerking met de OR een mooie overgang kunnen maken naar de nieuwe onderneming. Wanneer ik dan achteraf te horen krijg van iemand die in eerste instantie zijn hakken in het zand had,  “Goh, dat heb je toch heel goed neergezet met daarbij echt een goede plek voor mij”, dan is mijn missie geslaagd en vind ik dat een succes. Wat nou het grootste succes was, vind ik lastig te zeggen, na zo’n 19 jaar bezig te zijn.

Een heel ander succes is het boek dat ik in 2016 heb geschreven:  Elke dag champagne, handboek voor vrouwen die starten met leidinggeven. Ik kreeg namelijk regelmatig de vraag van vooral jonge vrouwen: “Joh, hoe doe je dat nou Annemarijke, leidinggeven en dat dan ook nog combineren met een gezin met twee kinderen”. Toen ben ik daarover gaan nadenken. Hoe doe ik dat nou, eigenlijk? En dat ben ik op gaan schrijven. Daarnaast heb ik nog een aantal vrouwen geïnterviewd over wat zij als hun grootste blunder hebben beschouwd. Wat was die fout waarbij je dacht, nu ben ik mijn baan kwijt? Dat gaf hele interessante en leerzame antwoorden. Die interviews komen ook terug in het boek. Het boek wordt nog steeds verkocht, maar alleen al het maken was voor mij ook een succes.

Wat is jouw belangrijkste drijfveer?

Het is mijn belangrijkste drijfveer om de juiste mensen op de juiste plek te zetten en resultaten te boeken met de mensen die er (nog) zijn. Om die te laten excelleren. Om hen te mogen faciliteren hun werk goed te kunnen doen. Het gaat me eigenlijk nog meer daarom dan om het eindresultaat. Het gaat voor mij echt om de mensen. En natuurlijk komt daarbij de verbetering van de dienstverlening en de processen. Maar een team enthousiaste mensen neerzetten die er echt weer voor gaat, dat blijft toch het mooiste. En dat doe ik graag in volledige transparantie. Ik heb geen tijd en energie om spelletjes te spelen. Dat valt soms op. Iemand zei ooit na een traject tegen me: “Ik heb jou nog nooit kunnen betrappen op een dubbele agenda”. Ik vind dat als je om openheid vraagt en je echt het gesprek aan wilt gaan, je zelf ook volledig transparant moet zijn. En dat ben ik dan ook.

Hoe matcht jouw drijfveer met House of Performance?

Voor mij staat House of Performance ook voor resultaatgericht werken met oog op de mens. De filosofie is om niet sec naar de resultaten te kijken, maar ook naar de omgeving en de vraag achter de vraag. En ze zijn net als ik zo transparant als wat. Dus daarin voel ik me helemaal thuis.

Wat draag je zelf bij aan het netwerk?

Dat is nog een beetje toekomstmuziek. Ik ben nog niet zo lang in het netwerk. Ik heb onlangs wel heel fijn kunnen sparren met een van de partners over een opdracht en van haar kreeg ik de back up voor een lastige beslissing. Ik hoop in de toekomst zelf ook zo’n sparringspartner te kunnen zijn. Mijn deur staat ervoor open. Kan wel dat je even bij mij moet aankloppen, want mijn dagen zijn ook gevuld met andere dingen dan House of Performance. Verder breng ik mijn eigen netwerk in en heb ik al meegedacht over kansen en mogelijkheden voor nieuwe opdrachten.

Heeft jouw organisatie behoefte aan verandercapaciteit? Wil je de gewenste verandering van binnenuit realiseren? Of wil je gewoon meer weten over het netwerk van interim managers van House of Performance? Neem dan nu contact met ons op!

 

 

House of Performance
House of Performance
[email protected]

Over de auteur

Wij zorgen dat mensen, teams en organisaties kunnen excelleren. Binnen Nederland en ook daarbuiten doen wij dat door ze te adviseren en ondersteunen waar dat kan en te confronteren waar het moet.

House of Performance
[email protected]

Jouw
transformatie­partner in...

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is dit wat voor jou:

Wil jij ook samen impact maken?

Plan een belafspraak in met onze consultants om vrijblijvend te sparren.

LinkedIn
Share
WhatsApp