23/11/2022
inspiratie

Ik geniet als de basis niet goed op orde is

In een serie interviews zetten wij de collega’s uit ons interim management netwerk in de spotlight. Wie zijn ze? Wat vinden ze tof aan het interim management vak? En waar krijgen ze energie van? Voor dit interview gingen we in gesprek met Dirk-Jan Swinkels.

Wat vind jij het leukste aan je vak?

“Ik vind heel veel leuk aan mijn vak, maar het meeste plezier haal ik uit het oplossen van problemen waar mensen mee worstelen. Problemen die soms al jaren bestaan en vaak te maken hebben met de manier van samenwerken. Dat kan zijn op het vlak van persoonlijke vaardigheden of meer aan de procesmatige kant van de samenwerking. 

Ook vind ik het leuk en bijzonder om bij al die organisaties binnen te mogen kijken en het vertrouwen te krijgen om aan hun organisatie mee te bouwen. Natuurlijk heeft dat te maken met de expertise die ik inbreng en mijn rol als externe, waardoor ik gemakkelijker de vinger op de zere plek mag leggen. Dat vertrouwen moet zich alleen wel uitbetalen. Je moet het wel waarmaken.” 

Voor welke type opdracht loop jij warm?

“Het klinkt misschien een beetje gek, maar ik kan erg genieten van opdrachten bij organisaties waar de basis niet goed is georganiseerd. Beetje het type organisatie dat ze ook wel een ‘verwaarloosde organisatie’ noemen of organisaties waar mensen alleen bezig zijn met brandjes blussen. Heerlijk om daar samen met het management de schouders onder te zetten, ervoor te zorgen dat mensen anders en prettiger leren werken en dan te ervaren hoe het plezier en de energie langzaam in de organisatie terugkeren.” 

Wat is je grootste succes tot nu toe?

“Dat vind ik heel lastig om te zeggen, omdat je het succes van een veranderproces niet echt kunt claimen. Je doet het samen. Een heel mooi succes was een opdracht waarbij ik als interim manager werd gevraagd om een wijziging in de organisatiestructuur door te voeren. Tijdens dat project was veel achterdocht ontstaan, maar in de maanden daarna zijn we erin geslaagd om het vertrouwen weer terug te winnen. Er ontstond een heel andere omgang met elkaar, waarbij er veel beter werd samengewerkt en de medewerkers zich veel meer als professional voelden gewaardeerd. 

Een ander mooi succes was het bouwen met en aan een nieuw team bij een verzekeraar. Dit nieuwe team moest gaan werken volgens de nieuwe filosofie van de verzekeraar, waarbij de klant meer centraal stond dan de systemen. Lean, Agile, bottom up werken en volwassenheid bij de teamleden waren belangrijke kenmerken van deze nieuwe werkwijze en hadden een ontzettend positieve impact op zowel management als medewerkers. Erg leuk.” 

Wat is de belangrijkste drijfveer in je werk?

Dat is zonder twijfel mensen helpen om hun werk structureel te verbeteren. En meestal wordt hun wereld hier een klein beetje mooier en gemakkelijker door! Het geeft mij een dan ook een fijn gevoel als mensen blij zijn met de ondersteuning die ik ze geef. Precies om die reden ben ik interim manager en wil ik graag goed zijn en beter worden in wat ik doe! 

Hoe matcht dat met het interim netwerk van House of Performance?

House of Performance en ik delen dezelfde passie voor verbeteren en veranderen. Daarnaast delen we dezelfde waarden. Dat is belangrijk, want het gaat in ons vak vaak om het gedrag van mensen in organisaties en het is een belangrijke basis van waaruit je dagelijks met elkaar samenwerkt. En die match is niet vanzelfsprekend; in veel netwerken of samenwerkingsverbanden heb ik die gedeelde waarden niet ervaren.” 

Op welke manier draag jij bij aan het netwerk?

“Ik vind het belangrijk om zo vaak mogelijk bij netwerkbijeenkomsten aanwezig te zijn en bij te dragen aan gezamenlijke activiteiten zoals intervisie en inspiratieavonden. Zo mocht ik onlangs zelf een presentatie geven over OBM (Organisation Behavior Management). Erg leuk om te doen. En leerzaam, want de volgende keer zou ik het toch weer anders doen, haha!” 

Heeft jouw organisatie behoefte aan verandercapaciteit? Wil je de gewenste verandering van binnenuit realiseren? Of wil je gewoon meer weten over het netwerk van interim managers van House of Performance? Neem dan nu contact met ons op!

House of Performance
House of Performance
[email protected]

Over de auteur

Wij zorgen dat mensen, teams en organisaties kunnen excelleren. Binnen Nederland en ook daarbuiten doen wij dat door ze te adviseren en ondersteunen waar dat kan en te confronteren waar het moet.

House of Performance
[email protected]

Jouw
transformatie­partner in...

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is dit wat voor jou:

Wil jij ook samen impact maken?

Plan een belafspraak in met onze consultants om vrijblijvend te sparren.

LinkedIn
Share
WhatsApp