Ik maak mezelf graag overbodig

16/04/2019

Daar stond ik dan, met een bos bloemen in mijn hand. Het half jaar zat erop, de laatste handjes waren geschud en ik was klaar om naar huis te gaan. Ik kon trots zijn, want de targets waren gehaald. De opdrachtgever was tevreden, iedereen blij. Toch? Nou, niet helemaal. Ik was namelijk zelf niet blij. Ik had mijn best gedaan om de organisatie zelfstandig achter te laten, maar of het ze nou ging lukken? Hoe wist ik dat mijn inspanningen waren geborgd? Het project was dan wel geslaagd, maar wat had de organisatie ervan geleerd?

Het kwalitatieve probleem wordt niet geadresseerd

Dit speelde zich een aantal jaar geleden af. Ik had dit voorbeeld aangehaald toen ik mijn huidige klant binnenhaalde. Ik vertelde hem dat ik vanaf dat moment had besloten het anders te willen doen. Hoe dit idee wortel schoot en groeide bij House of Performance. En hoe wij als interim professionals ernaar streven om aan het eind van het traject overbodig te zijn.

Het klinkt heel logisch. Je wordt ingehuurd, omdat een organisatie een tekort heeft. En als je een tekort hebt, dan vul je dat van buitenaf aan. Bij de inhuur van een interim professional, betreft dit over het algemeen een tijdelijke oplossing. Een oplossing voor een kwantitatief probleem. Dit, terwijl er meestal sprake is van een kwalitatief probleem. Eentje die niet wordt geadresseerd. Dat betekent namelijk dat je eerlijk naar je zwakke plekken moet kijken.

Zo wordt er bijvoorbeeld iemand ingehuurd om het vertrouwen binnen de organisatie te vergroten, te checken of afspraken worden nagekomen en deadlines wel worden gehaald. Een echt blauw iemand, zoals we dat in de managementliteratuur noemen. Of een organisatie zoekt een projectmanager die meer resultaatgericht werkt dan de projectmanagers in die organisatie. Omdat dit project écht niet mag falen. Maar als deze mensen weg zijn, wat dan? Houden je werknemers en collega’s zich dan aan de gemaakte afspraken? En worden die belangrijke projecten in de toekomst wél door je eigen mensen succesvol afgerond?

Durf je zwakke plekken te onderzoeken

Nu sta ik opnieuw met een bos bloemen in mijn handen. Mijn huidige klus is afgerond. En ja, dit keer ben ik écht tevreden. Want deze opdrachtgever begreep wat ik bedoel. We hebben afspraken over de borging van de verandering in de organisatie gemaakt. “Ik keek in eerste instantie wel een beetje vreemd op toen Carien me in ons kennismakingsgesprek vertelde dat haar doel was om zichzelf overbodig te maken,” vertelt mijn opdrachtgever tijdens mijn afscheidsspeech aan de toehoorders. “En ik moest wel even slikken, want ze vroeg ons daarmee wel onze zwakke plekken te onderzoeken. Maar het was de pijn waard, want ik kan nu met de hand op het hart zeggen: ‘Carien, het gaat ons lukken, ook zonder jou’.” Ik glimlachte. Een beter afscheid kan ik mezelf niet wensen.

Heb jij ook behoefte aan een interim professional die verder kijkt dan het invullen van een taakomschrijving? Iemand die met oplossingen komt én voor structurele verandering zorgt? Neem dan contact met me op voor een vrijblijvende kennismaking!

Het kan beter

Wat kan er volgens jou beter? We vernemen het graag van je!

reCAPTCHA is required.
Carien de Vries

Over de auteur

Als (interim)manager of projectmanager weet ik resultaten te boeken waar betrokkenen, ieder met eigen agenda’s, zich aan committeren. Kernwoorden: denken in mogelijkheden, snel inhoudelijk onderwerpen beheersen en gevoel voor verhoudingen in organisaties. Ik word omschreven als iemand die weet te enthousiasmeren door het combineren van een ‘hands on mentaliteit’ en jaloersmakende energie, waardoor mensen mee willen doen en doelstellingen worden bereikt.

Naar Carien de Vries
Geef een reactie hier...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *