Innovatie in langdurige zorg: Maak gebruik van Frisse wind

31/08/2015

Het zijn turbulente tijden in de zorg. De ene beleidswijziging volgt de andere op. Voor veel organisaties is de nabije toekomst onzeker. Je weet dat innovatie noodzakelijk is om met jouw organisatie succesvol de toekomst in te gaan. Maar hoe realiseer je dat als medewerkers zich vooral zorgen maken over hun eigen toekomst? Hun hoofd staat niet naar het bedenken hoe het anders en beter kan.

Een frisse wind, in de vorm van het aannemen van jonge getalenteerde mensen, is een laagdrempelige en goedkope oplossing. Er is namelijk een grote groep jonge, net afgestudeerde, getalenteerde mensen beschikbaar voor de arbeidsmarkt. Deze frisse wind is direct beschikbaar en u kunt er ook tijdelijk gebruik van maken. Hoe krijgt u deze getalenteerde mensen geïnteresseerd voor uw organisatie? Komen ze wel af op die klus van twee maanden? Moet u ze niet iets beloven voor de middellange termijn? Nee, dat hoeft niet! Maak gebruik van de crisis en biedt jonge medewerkers werkervaring en een uitdaging. Geen dik salaris en ook geen zekerheid. Denk maar eens terug. Hoe was dat voor u toen u met werken begon? Ik was 24 en ik wilde van alles maar zekerheid stond echt niet bovenaan dat wensenlijstje. Ik wilde gewoon werken. Ik kreeg korte klussen aangeboden en vond dat prima. Toen ik uiteindelijk een leidinggevende rol in de zorgsector vond, heb ik jongeren altijd bewust veel ruimte geboden. Ruimte om ambities te ontwikkelen en na te streven. Wat ik terugkreeg was gedrevenheid, nieuwe ideeën die de organisatie vooruit hielpen.

ehealth

Traineeships Traineeships, of kortdurende projectfuncties, binnen de langdurige zorg kom ik niet vaak tegen. Jammer, want het biedt de zowel de trainee als de organisatie veel voordelen. In mijn voormalige functie als manager bedrijfsvoering bij een ouderenzorgorganisatie waren jongeren mijn flexibele schil. Zo heb ik bijvoorbeeld een jonge vrouw aangenomen om tijdelijk vraagbaak te zijn voor een digitaliseringsproject. Na twee dagen was het duidelijk dat ze meer dan gekwalificeerd was voor de job en ik haar het beste gewoon haar gang kon laten gaan. Dagelijkse sturing was niet nodig. Een wekelijkse update van een kwartier werkte heel efficiënt. Ze werkt inmiddels al drie jaar voor dezelfde organisatie, tot grote tevredenheid van beide partijen. Jongeren kunnen u helpen innoveren. Nogmaals: het gaat ze niet om het salaris, maar om uitdagingen. Wat u terugkrijgt is nieuw elan, beweging en mogelijk zelfs nieuwe leiders. En meer dan dat: u krijgt een spiegel voorgehouden. Trainees stellen continu vragen. Ook uw eigen keuzes en werkwijzen zullen zij aan de kaak stellen. Er is wel een beetje lef voor nodig om ongeslepen diamanten in uw organisatie te verwelkomen maar als u doet wat u deed krijg u wat u kreeg!

eschreven door: Jorim den Hertog

Het kan beter

Wat kan er volgens jou beter? We vernemen het graag van je!

reCAPTCHA is required.
House of Performance Logo

Over de auteur

Wij zorgen dat mensen, teams en organisaties kunnen excelleren. Binnen Nederland en ook daarbuiten doen wij dat door ze te adviseren en ondersteunen waar dat kan en te confronteren waar het moet.

Hamburgerstraat 30
3512 NS Utrecht

[email protected]
+31 30 239 33 60

Naar House Of Performance
Geef een reactie hier...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *