Interim management is topsport

12/06/2020

Toen ik jong was, deed ik aan volleybal. Op mijn achtste kwam ik in een team bij een vereniging bij ons in de stad. We werden jongens 1 en bleven samen als team tot we 18 waren. We groeiden samen op, en toen we allemaal naar dezelfde middelbare school gingen, werden we ook het schoolvolleybal team. Zo trainden we twee keer per week op de club en één keer per week op school. Onze clubtrainer was de docent lichamelijke opvoeding op die school en dus ook daar onze coach. Omdat we elkaar zo lang kenden en zo vaak samen trainden, waren we waanzinnig goed op elkaar ingespeeld. We wonnen wedstrijd na wedstrijd in competitieverband en op de vele toernooien. Deze ervaring komt mij als interimmanager nu goed van pas. Ik leg je graag uit waarom.

De warming up

In het begin van mijn opdracht voel ik mezelf vaak de topsporter. Het begint al met de 48 uur tijd die je hebt om een geschikte kandidaat te vinden of jezelf als die geschikte kandidaat te presenteren. Binnen dit korte tijdsbestek moet je vaak aan de vele eisen van de inhuurdesk voldoen. Als de klus eenmaal binnen is, begint de warming up. Het vraagt wel wat van je om in korte tijd een organisatie te leren kennen. Weten wie wie is, hoe de hazen lopen, wie waarvoor verantwoordelijk is, hoe de formele en informele structuren eruit zien, welke cultuur er heerst, welke taal (jargon) men spreekt, wat de strategie is en wat de targets zijn. Oh ja, ieder bedrijf heeft ook nog eens, zo lijkt het, zijn eigen AB (AfkortingenBoekje). De eerste paar weken kom ik vaak afgemat thuis. Het is hard werken, maar het is wat ik doe en ik geniet ervan. Ik vind het prachtige uitdagingen.

De training

Daarna begint het meer coachende werk. Richting geven, verbinding maken, koers bepalen en koers houden, communiceren en mensen bij de les houden. Dat vraagt om veerkracht en uithoudingsvermogen. Naast mijn achtergrondkennis en praktijkervaring, denk ik dat ik mijn ervaringen in het volleybalteam ongemerkt meeneem. Dat gevoel van zo op elkaar ingespeeld zijn dat je als team alles kunt winnen, dat wil ik overbrengen op ‘mijn team’. Ik kijk naar wie er de juiste spelverdeler is en wie meer een verdediger. Welke types zitten er in m’n team? En hoe bouw ik de kennis en talenten uit? Waar moet op getraind worden? Als interimmanager heb ik daar niet tien jaar de tijd voor, zoals wij die destijds hadden. Maar gelukkig kan er op de werkvloer ook in een paar maanden tijd een enorme verbetering gerealiseerd worden.

Voor goud gaan

Iedere trainer neemt zijn team het liefst mee naar de Olympische Spelen. Dat is het hoogst haalbare. Ook ik ga graag voor het hoogst haalbare en heb ontdekt dat een competitief element toevoegen, in de vorm van challenges, de lat op een speelse manier hoger legt en tot resultaat leidt. Tijdens de ‘wedstrijd’ zorg ik, net als een sportcoach die met een stopwatch aan de kant staat, ervoor dat de resultaten worden gemeten. Zo weten we wat we aan het doen zijn en wat er nog nodig is om beter te scoren op de KPI’s. Gaat het om verbetering van vaardigheden, of is er beter materiaal nodig? Is het een kwestie van trainen van individuele inzet, of gaat het om de samenwerking in een team? Daarbij ben ik niet de alwetende leider, maar faciliteer ik het team zo dat ze zoveel mogelijk zelf ontdekken en van elkaar leren. Uiteindelijk moeten zij scoren en het ook zonder mij kunnen doen zodra ik weg ben. Aan het eind van de rit is het wat mij betreft het mooist. Wanneer niet alleen de targets makkelijker en efficiënter worden gehaald, maar ook het werkplezier is toegenomen. Dan is er wat mij betreft goud gehaald.

Heb jij ook een actuele uitdaging of verandervraagstuk dat om topsportprestaties vraagt? En wil je gaan voor goud? Neem dan nu contact met mij op!

Het kan beter

Wat kan er volgens jou beter? We vernemen het graag van je!

reCAPTCHA is required.
Carien de Vries

Over de auteur

Als (interim)manager of projectmanager weet ik resultaten te boeken waar betrokkenen, ieder met eigen agenda’s, zich aan committeren. Kernwoorden: denken in mogelijkheden, snel inhoudelijk onderwerpen beheersen en gevoel voor verhoudingen in organisaties. Ik word omschreven als iemand die weet te enthousiasmeren door het combineren van een ‘hands on mentaliteit’ en jaloersmakende energie, waardoor mensen mee willen doen en doelstellingen worden bereikt.

Naar Carien de Vries
Geef een reactie hier...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *