Zo kies je een interim manager

10/01/2019

De vastgelopen Formule-1 moest veranderen en schakelde geen ‘stuurlui’ maar Liberty Media in. Nou, de sport is leuker dan ooit. Feyenoord trok belastinginspecteur Eric Gudde aan en werd kampioen. En AZ behaalde klinkende resultaten met een honkballer: directeur Robert Eenhoorn. Kortom, wil je als bedrijf echt veranderen: kies dan voor een frisse blik. Zeker als het om interim management gaat.

Vooropgesteld: de voorbeelden hierboven dienen met een klein korreltje zout genomen te worden. Natuurlijk heeft Liberty Media haar invloed gehad, maar ook coureur Max Verstappen heeft zijn steentje bijgedragen. Net als Dirk Kuyt dat deed voor Feyenoord. En toch is het dé weg voor bedrijven die willen veranderen: kies een interim manager out of the box. Durf buiten de lijntjes te kleuren. Neem risico. Zorg dat de interim manager zich kan verwonderen.

Valkuil bij veranderprocessen

De valkuil bij een veranderproces is veelal dat mensen worden gezocht die uit de branche komen. Dat praat zo lekker makkelijk. En zij hebben vaak dezelfde kijk op de zaken als de mensen die er al werken. Maar dan verandert er dus ook niets. Vraag dus niet om een ervaren interim-bankier als je als opdrachtgever in de bankierswereld actief bent. Iemand van buiten de sector verwondert zich nog en kan een gat in de muur slaan. Deze interim verandermanager vraagt hardop: Waarom in hemelsnaam doen jullie dit al jaren zo? Maar wat moeten we dan, is de wedervraag die we bij House of Performance dan krijgen. De secretaris van de plaatselijke voetbalclub vragen?

Als de secretaris ervaring heeft in verandertrajecten en veranderingen in complexe, ingewikkelde organisaties kan bewerkstelligen zou ik dat zeker aanraden. Als een bedrijf de boel wil veranderen omdat het financieel niet goed gaat, dan is de component ‘veranderen’ belangrijker dan de component ‘financiën’. Het gaat er vooral om welke dynamiek de interim manager binnenbrengt. Veranderingen gaan eigenlijk nooit over wat de zaak inhoudelijk levert, maar hoe. Hoe gaan we het met elkaar doen?

Minste weerstand en een verandertraject

Toch kiezen veel bedrijven die moeten veranderen voor de weg van de minste weerstand. Terwijl een verandertraject barst van de onveiligheden. Ga dus praten met iemand die weet en begrijpt wat onveiligheid betekent. Die jou aankijkt en zegt: ik snap dat het spannend voor je is, maar het draait hier- en hierom en mogen we dat adresseren?

Het vak interim management verandert in hoog tempo. Vroeger draaide het om inhoudsdeskundigen die de boel kwamen reorganiseren; nu is het veel effectiever om mensen in huis te halen die de vraag achter de vraag kunnen stellen. Die begrijpen waarom verandering zo ingewikkeld is. Of sterker: bureaus die resultaatafspraken durven maken. Die garanties durven geven ten aanzien van  succesvol implementeren van veranderingen en zo niet, minder beloond worden voor hun inzet. Intussen pakt de interim professional zijn rol: hij doet mee, hij doet het voor en laat het bedrijf het vervolgens doen (meedoen, voordoen laten doen).

Verschil maken in het verandertraject

House of Performance heeft interim professionals, die veel verschillende verandertrajecten hebben gezien en mede daardoor het verschil kunnen maken. Maar het is te gemakkelijk om daarmee te koketteren. De boodschap is: kijk verder dan het geijkte pad. Durf mensen in te huren uit andere omgevingen. Check wat de interim professional echt kan of laat dat doen. En maak resultaatafspraken. Pas dan gaat er écht iets veranderen.

Kennismaken met de Interim Managers van House of Performance? Bekijk de profielen op onze website of maak een afspraak.

Het kan beter

Wat kan er volgens jou beter? We vernemen het graag van je!

reCAPTCHA is required.
Carien de Vries

Over de auteur

Als (interim)manager of projectmanager weet ik resultaten te boeken waar betrokkenen, ieder met eigen agenda’s, zich aan committeren. Kernwoorden: denken in mogelijkheden, snel inhoudelijk onderwerpen beheersen en gevoel voor verhoudingen in organisaties. Ik word omschreven als iemand die weet te enthousiasmeren door het combineren van een ‘hands on mentaliteit’ en jaloersmakende energie, waardoor mensen mee willen doen en doelstellingen worden bereikt.

Naar Carien de Vries
Geef een reactie hier...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *