Je plaats innemen

06/07/2016

“Waarom doen ze niet gewoon wat we hebben afgesproken?” Ik zat aan tafel met de nieuwe CEO, zijn eerste leidinggevende rol als totaal verantwoordelijke. Bijna smekend keek hij me aan. “Hoe vaak rijd jij door een rood stoplicht?”, vroeg ik hem.  “Soms”, gaf hij toe, hoezo?” “Nou ja, je maakt regels, maar dat wil niet altijd zeggen dat iedereen zich eraan houdt. Kijk maar naar jezelf. Jij rijdt blijkbaar ook weleens door rood terwijl dat niet de afspraak is. En daar heb je dan voor jezelf vast een goed verhaal bij. Zo hebben je werknemers ook allemaal vast een goed verhaal om niet te doen wat je vraagt.”

“Ja, maar ze snappen toch wel dat dit bij ons zo niet werkt. Als iedereen door rood rijdt, dan wordt het een chaos op de weg. Als iedereen hier doet waar hij zin in heeft komen we nooit ergens met dit bedrijf.”

Je kunt twee dingen doen. Ten eerste kun je je oor te luister leggen. En er zo achter komen waarom mensen niet doen wat je vraagt. Staan ze wel achter de visie? Heeft het voor hen meer zin om aan de eigen visie vast te houden? Zet de visie wel genoeg aan tot (anders) handelen? Snappen ze deze wel? Dat vraagt wellicht een herbevestiging of aanpassing van de visie.

Staat je visie echter als een huis dan is er iets anders aan de hand. Weet je of er meer collega’s de visie uitdragen of is dit een minderheid?” “Ik denk dat het overgrote deel de visie uitdraagt. Om reactie te geven op je eerste suggestie; de visie wordt omarmd en gezien als nuttig en noodzakelijk perspectief voor de toekomst. Het is zo’n kleine groep die naar mijn gevoel te vaak en te hard door rood rijden!” Ik zie zijn ogen spreekwoordelijk vuur spuwen. Hoe durven ze…

“En hoe vaak heb jij individueel complimenten gegeven aan de mensen die keurig door groen reden en stopten bij rood?” “Huh, hoe bedoel je?” “Ben je bezig om de rood rijders aandacht te geven of spreek je je waardering uit naar iedereen die de visie wel tot uitvoering brengt? Al is de uitvoering niet compleet goed of hapert er links en rechts nog wat? Vertel me niet dat je tegen die mensen die dat doen loopt te vertellen dat er nog steeds teveel mensen zijn die door rood rijden. En daarbovenop dat je daar veel moeite mee hebt.” “Eehmm, nou…ik denk eigenlijk dat ik dat wel doe.” “Hoe zou jij dat vinden? Je doet iets anders, in lijn met wat verwacht wordt. In plaats van dat je leider dat positief bevestigt, stimuleert of aanmoedigt hoor je hem alleen foeteren over anderen. Wat gebeurt er dan met jou?”

“Ja, zeg, we zijn hier niet van het knuffelen hoor! Moet ik steeds iedereen een aai over de bol geven. Daar hebben we toch geen tijd voor?” “Hoeveel tijd ben je nu kwijt met controleren, bijsturen en weer een gesprek voeren omdat er onvoldoende gebeurt wat je wilt?”, vroeg ik. “Heb je daar wel genoeg tijd voor? Is dat waarvoor jij staat opgesteld? Vind je dat effectief?”

Om je gerust te stellen, veranderen door positieve bevestiging is zelfs wetenschappelijk onderzocht. Het heet Organisational Behaviour Management. Een compliment krijgen direct nadat je iets nieuws goed doet versterkt de beleving meer dan straffen van ongewenst gedrag. Je ervaart namelijk onmiddellijke de positieve consequenties van dat nieuwe handelen. Een compliment in het bijzijn van collega’s werkt zelfs vele malen sterker dan bijvoorbeeld een cadeautje of geld. Zo bouw je stap voor stap aan de gewenste veranderingen. Daardoor kun je ook tussentijdse doelen of veranderingen positief waarderen en hoef je niet te wachten tot alles en iedereen het perfect doet. Of anders gezegd, niet meer door rood rijdt.”

“Poeh, nou zeg je straks nog dat ik als een soort vadertje door de organisatie moet lopen en iedereen complimenteren,” zegt hij met een knipoog. “Nee, hoor”, lach ik, “dat zal ik je besparen. Ik denk wel dat je je plaats als leider mag innemen. En daar naar handelen.”

Het kan beter

Wat kan er volgens jou beter? We vernemen het graag van je!

reCAPTCHA is required.
heiko

Over de auteur

Perspectief is de potentie tot creatie en verandering. Dat vraagt oplossing van de ‘hoe-dan’ vraag. Ik geef graag betekenis door te schouwen, te puzzelen en aan te zetten tot actie.

Naar Heiko van Eldijk
Geef een reactie hier...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *