Koffie? Lekker, met melk én kennis graag!

19/03/2019

Het klinkt absurd, maar de meeste kennis doe je op bij de koffieautomaat. Of in de trein. Niet tijdens een geplande workshop of die ene meeting onder het systeemplafond om exact elf uur dertig. Informele gesprekken, zo blijkt uit onderzoek, komen veel meer binnen. De kunst is dus om deze spontane ontmoetingen (= letterlijk: ‘niet-meer-moeten-vergadering’) te faciliteren. En dat is echt veel minder absurd dan het klinkt.

Tijdens informele momenten blijft er meer hangen

Tegenwoordig hebben veel mensen het over de 70:20:10 regel. Eenvoudige definitie: 10% van de kennis die je binnenkrijgt doe je formeel(!) op in de klas, aan de vergadertafel of tijdens een workshop. 20% komt binnen en blijft hangen door ermee te oefenen, bijvoorbeeld door op het werk met anderen een rollenspel te doen. En 70% valt onder de noemer ‘doen’. In de praktijk dus. 10 % klinkt weinig, maar zonder die 10 % ook geen 20% en geen 70 %. De vraag is: hoe kun je jezelf iets leren? We horen (potentiële) opdrachtgevers wel eens zeggen: “We zijn allemaal naar een Lean cursus geweest, dus nu zijn we Lean.” Maar dan begint het pas. Hoe haal je nu uit die 10 % maximaal rendement om je kennis echt te vergroten? Wat blijkt: als je een situatie met een informeel karakter creëert, bijvoorbeeld tijdens een etentje met een collega, komt er veel meer binnen en blijft er meer hangen dan wanneer je die collega in een zaaltje op een podium zet.

Loop zelf eens naar de koffieautomaat

Door de Deen Georg van Krogh en de Japanner Kazuo Ichijo is hier diepgravend onderzoek naar gedaan. De conclusie: tijdens een informele situatie staan er veel meer antennes open. Als we even bij de koffieautomaat staan en ik vertel iets over mijn project, dan sla jij dat op en vergroot ik jouw kennis. Maar hoe faciliteer je dan het informele? Zet de koffieautomaat op een plek die uitnodigt om te praten. En zeg tegen je mensen dat ze geen koffie door anderen laten halen, maar dat ze zelf even lopen. Zo formaliseer je het informele proces. Of reserveer als bedrijf wekelijks een tafel voor een kleine groep collega’s en zet niks op de agenda. Je kunt er donder op zeggen dat er over het werk wordt gesproken en kennis wordt uitgewisseld. Ga samen met je collega met de trein naar de klant. Kun je tenminste ook nog wat aantekeningen maken als er nuttige kennis wordt gedeeld. En geloof me, dat gebeurt in de trein. Spontaan!

Interimmer? Wees welkom in onze almende!

In het kader van informeel kennisdelen, zijn interimmers van harte welkom in ons pand in Utrecht. Waarom? Omdat we bij House of Performance graag situaties creëren, waarbij informele kennisdeling ontstaat. Ons pand, een voormalig gerechtsgebouw in Utrecht, is een ‘almende’ (vergeten middeleeuws woord), een vrijplaats. Vroeger was dit een plek in de stad waar notabelen, politici, maar ook het uitschot bij elkaar kwam. Daar werden dan de laatste nieuwtjes van de stad uitgewisseld. En die functie heeft het nog steeds. Als interimmer kun je thuiswerken, maar het kan ook bij ons. Wij hebben goede koffie (op een goede praatplek), we hebben kundige collega’s en jij en wij hebben kennis om met elkaar te delen. Onze consultants en interimmers, die over veel kennis op hun vakgebied beschikken, halen ook graag kennis bij jou op. En tot bedrijven die de kennis binnen hun organisatie willen vergroten wil ik zeggen: neem contact op! Stuur je interimmers langs, de deuren van onze almende staan wagenwijd open. En neem je kennis mee. De koffie staat klaar. Wel zelf even halen.

Het kan beter

Wat kan er volgens jou beter? We vernemen het graag van je!

reCAPTCHA is required.
HOP_HR_BW_4-0056

Over de auteur

Naast het adviseren zijn er twee factoren die mij binden aan HofP: kennis en cultuur. Kennis vergaren en delen is cruciaal binnen het adviesvak. Kennis vergaren en delen laat mensen excelleren.

Naar Joost Preyde
Geef een reactie hier...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *