Kuddedieren en leiders met goede intenties

19/12/2019

Om moreel gewenst gedrag binnen jouw organisatie te stimuleren, is het belangrijk dat je als leider het goede voorbeeld geeft. Dat komt omdat mensen kuddedieren zijn en het gedrag van hun leiders kopiëren. Maar waarom hebben mensen die behoefte om te imiteren? De sociale theorie leert ons dat daar de behoefte aan steun, waardering en andere sociale beloningen achter zit. Vanuit je verantwoordelijke rol als leider, moet je dus goed nadenken over wat dan precies moreel wenselijk gedrag is. Om daar achter te komen adviseer ik leiders om zichzelf drie vragen te stellen.

Stel jezelf als moreel leider deze 3 vragen

Allereerst is het belangrijk om jezelf af te vragen of jouw gedrag aan regels en wetgeving voldoet. Dit noem je normatief voorbeeldgedrag. Daarnaast is het goed om te toetsen of je conform jouw eigen waarden en overtuigingen handelt en hoe authentiek en consistent je daarin bent. Je valt immers zo door de mand wanneer dat niet het geval is. En als laatste moet je nagaan of je de belangen van jouw collega’s, klanten en andere stakeholders dient. In deze recente blog ga ik dieper in op deze drie elementen van moreel leiderschap.

Je bent een voorbeeld door wat je doet

Naast het stellen van goede reflectieve vragen, moet het natuurlijk niet alleen bij goede bedoelingen blijven. Je bent immers een voorbeeld door wat je doet, niet door wat je jezelf voorneemt. Het doorlopen van de PDCA cyclus (Plan, Do, Check, Act) is een handig hulpmiddel om goede intenties naar gewenst en concreet voorbeeldgedrag te vertalen. Zo leg je aan de hand van jouw voorbeeldgedrag een basis voor moreel leiderschap en sociale waardering.

Wil jij het moreel leiderschap, een belangrijke bouwsteen van ethisch werken, binnen jouw organisatie versterken en heb je daar begeleiding bij nodig? Neem dan contact met me op!

Het kan beter

Wat kan er volgens jou beter? We vernemen het graag van je!

reCAPTCHA is required.
Sjoerd-1640x1800

Over de auteur

Anderen typeren mij als iemand waar je op kan bouwen, intelligent en flexibel waarbij ik snel kan wisselen tussen inhoud, niveau en perspectief. Ik ben ambitieus en beschik over veel energie.

Naar Sjoerd Hogenbirk
Geef een reactie hier...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *