28/03/2022
inspiratie

Mag alles op tafel worden gelegd?

Als interim manager word ik ingehuurd om in verandertrajecten het roer recht te houden. Of om te gooien, het is maar hoe je het bekijkt. Het is mijn taak om de operatie op de rit te houden, de organisatie door de gewenste verandering te loodsen en hierbij moeilijke beslissingen te nemen. En dat doet soms pijn. Want bij verandering moet je het oude loslaten en dat gaat gepaard met rouw. Dat is nu eenmaal één van de wetmatigheden van het leven. Hoe lang de pijn duurt, daar kun je nog wel wat in sturen. Maar dát het pijn doet kun je helaas niet voorkomen. Het is bij verandertrajecten dus de vraag of je het eens flink durft te laten schuren.

Dit gaat op weerstand stuiten

Zachte heelmeesters maken stinkende wonden, zo ervaarde ik onlangs weer. We waren goed op weg in het veranderproces. Maar er was één onderwerp dat het gehele traject al werd ontweken. Een onderwerp dat niemand op tafel wilde leggen, want dat doet pijn. Ondertussen lag het wel op mijn bureau. Impliciet. Ik besloot de knuppel in het hoenderhok te gooien en het onderwerp ter sprake te brengen. Toen werd het even stil. “Ja, maar dit gaat echt op weerstand stuiten”, luidde de reactie van mijn opdrachtgever. Ik vertelde dat het bespreekbaar maken van onuitgesproken zaken juist veel ruimte geeft en tot nieuwe inzichten kan leiden. Inzichten die helpen om betere keuzes te maken.

De organisatie piepte en kraakte

Mijn opdrachtgever bleek gelukkig in staat om ook naar zijn eigen rol te kijken en zijn verantwoordelijkheid te nemen. “Hoe gaan we het gesprek hierover aan?”, vroeg hij. “Laat dat maar aan mij over”, lachte ik. Niet lang daarna gooiden we de boel open. De organisatie piepte en kraakte, maar de nieuwe inzichten ontstonden en droegen positief bij aan het veranderproces. Dat verzachtte de pijn aanzienlijk. Niet lang daarna vroegen ze zich af hoe het toch mogelijk was dat ze dit niet eerder op tafel hadden gelegd. De directeur had zijn nieuwe inzicht zelfs in zijn privéleven toegepast, vertrouwde hij mij tijdens een borrel toe. Daar liep een stroeve relatie nu ook een stuk soepeler. Ik glimlachte. Dat zijn de mooiere kanten van mijn werk.

Heb jij behoefte aan een ervaren verandermanager? Eén die er voor zorgt dat aannames worden getoetst en onuitgesproken zaken wél op tafel komen? Neem dan nu contact op met Carien de Vries.

Heiko van Eldijk
Heiko van Eldijk
[email protected]

Over de auteur

Perspectief is de potentie tot creatie en verandering. Dat vraagt oplossing van de ‘hoe-dan’ vraag. Ik geef graag betekenis door te schouwen, te puzzelen en aan te zetten tot actie.

Heiko van Eldijk
[email protected]
Meer van Heiko van Eldijk

Jouw
transformatie­partner in...

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is dit wat voor jou:

Wil jij ook samen impact maken?

Plan een belafspraak in met onze consultants om vrijblijvend te sparren.

LinkedIn
Share
WhatsApp