Mag alles op tafel worden gelegd?

21/02/2019

Als interim manager word ik ingehuurd om in verandertrajecten het roer recht te houden. Of om te gooien, het is maar hoe je het bekijkt. Het is mijn taak om de operatie op de rit te houden, de organisatie door de gewenste verandering te loodsen en hierbij moeilijke beslissingen te nemen. En dat doet soms pijn. Want bij verandering moet je het oude loslaten en dat gaat gepaard met rouw. Dat is nu eenmaal één van de wetmatigheden van het leven. Hoe lang de pijn duurt, daar kun je nog wel wat in sturen. Maar dát het pijn doet kun je helaas niet voorkomen. Het is bij verandertrajecten dus de vraag of je het eens flink durft te laten schuren.

Dit gaat op weerstand stuiten

Zachte heelmeesters maken stinkende wonden, zo ervaarde ik onlangs weer. We waren goed op weg in het veranderproces. Maar er was één onderwerp dat het gehele traject al werd ontweken. Een onderwerp dat niemand op tafel wilde leggen, want dat doet pijn. Ondertussen lag het wel op mijn bureau. Impliciet. Ik besloot de knuppel in het hoenderhok te gooien en het onderwerp ter sprake te brengen. Toen werd het even stil. “Ja, maar dit gaat echt op weerstand stuiten”, luidde de reactie van mijn opdrachtgever. Ik vertelde dat het bespreekbaar maken van onuitgesproken zaken juist veel ruimte geeft en tot nieuwe inzichten kan leiden. Inzichten die helpen om betere keuzes te maken.

De organisatie piepte en kraakte

Mijn opdrachtgever bleek gelukkig in staat om ook naar zijn eigen rol te kijken en zijn verantwoordelijkheid te nemen. “Hoe gaan we het gesprek hierover aan?”, vroeg hij. “Laat dat maar aan mij over”, lachte ik. Niet lang daarna gooiden we de boel open. De organisatie piepte en kraakte, maar de nieuwe inzichten ontstonden en droegen positief bij aan het veranderproces. Dat verzachtte de pijn aanzienlijk. Niet lang daarna vroegen ze zich af hoe het toch mogelijk was dat ze dit niet eerder op tafel hadden gelegd. De directeur had zijn nieuwe inzicht zelfs in zijn privéleven toegepast, vertrouwde hij mij tijdens een borrel toe. Daar liep een stroeve relatie nu ook een stuk soepeler. Ik glimlachte. Dat zijn de mooiere kanten van mijn werk.

Heb jij behoefte aan een ervaren verandermanager? Eén die er voor zorgt dat aannames worden getoetst en onuitgesproken zaken wél op tafel komen? Neem dan nu contact op met Carien de Vries.

Het kan beter

Wat kan er volgens jou beter? We vernemen het graag van je!

reCAPTCHA is required.
Carien de Vries

Over de auteur

Als (interim)manager of projectmanager weet ik resultaten te boeken waar betrokkenen, ieder met eigen agenda’s, zich aan committeren. Kernwoorden: denken in mogelijkheden, snel inhoudelijk onderwerpen beheersen en gevoel voor verhoudingen in organisaties. Ik word omschreven als iemand die weet te enthousiasmeren door het combineren van een ‘hands on mentaliteit’ en jaloersmakende energie, waardoor mensen mee willen doen en doelstellingen worden bereikt.

Naar Carien de Vries
Geef een reactie hier...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *