Mijn verjaardagskado

06/04/2021

Ik ben niet zo van mijn verjaardag vieren. Sowieso ben ik niet zo van iets waarin ikzelf in het middelpunt van de belangstelling sta. Ik voel mij er nogal ongemakkelijk bij. En dus ga ik dat het liefst zoveel mogelijk uit de weg. Wat dat betreft kwam het mij dit jaar prima uit dat we op mijn verjaardag enerzijds nog altijd in lockdown zaten en dat het daarnaast samenviel met eerste paasdag. Onopvallend heb ik mij kunnen verschuilen achter de avondklok en paaseieren. Lekker comfortabel.

Ook al ben ik dus niet zo van het vieren, wel ervaar ik mijn verjaardag altijd als een moment om te reflecteren op wat ik het afgelopen jaar heb meegemaakt. Wat was mooi? Wat was verdrietig? Wat heb ik geleerd? En wat zijn mijn dromen en ambities voor komend jaar? Wat is er belangrijk voor mij? House of Performance daagt mij ook uit om hierbij stil te staan. Dat doen zij onder andere met de vorm van het verjaardagskado dat iedere medewerker van House of Performance (HofP) krijgt. Dat kado is dat HofP, namens mij als jarige, een bedrag overmaakt naar een goed doel dat ik belangrijk vind.

Women Inc.

Dit jaar heb ik gekozen voor WOMEN Inc. In 2003 verklaarde de toenmalige minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Aart Jan de Geus, de emancipatie van vrouwen voltooid. Hij vond het niet nodig dat het kabinet hier nog geld voor zou vrijmaken. Als reactie hierop is WOMEN Inc. opgericht. Inmiddels zetten zij zich al meer dan 15 jaar in voor een samenleving waarin het voor je kansen niet uitmaakt of je een vrouw of man bent. Hierbij is voor mij gezondheidszorg in het bijzonder een belangrijk thema. Het is al weer jaren geleden dat ik voor het eerst, vol ongeloof, hoorde dat de gezondheidszorg primair gebaseerd is op het (witte) mannenlichaam. Dit terwijl wij weten dat er veel verschillen zijn tussen mannen en vrouwen. Gendergelijkheid zou hier dus niet moeten betekenen dat je vrouwen op dezelfde manier behandelt als mannen. Mensen, en dus ook vrouwen, moeten op een gelijkwaardige manier behandeld worden. Dat betekent bijvoorbeeld geld vrij maken voor onderzoek naar hart- en vaatziekten en hoe deze zich bij vrouwen anders ontwikkelen. Nu worden hart- en vaatziekten bij vrouwen vaker gemist en/of onderbehandeld.

SDG 5: Gendergelijkheid

De ambitie van Women Inc. sluit ook direct aan bij één van de door House of Performance gekozen duurzaamheidsdoelstellingen: Gendergelijkheid (SDG 5). Onze duurzaamheidsdoelstellingen focussen zich in totaal op 4 SDG’s (Sustainable Development Goals). Duurzame ontwikkelingsdoelen, vastgesteld door de Verenigde Naties. De door ons gekozen doelen sluiten het beste aan bij onze kernwaarden. Daarnaast verwachten wij op deze doelen de meeste impact te kunnen maken.

Wil je meer weten over hoe wij werken aan het halen van onze duurzaamheidsdoelstellingen en hoe we jou daar ook bij kunnen helpen? Lees dan hier meer. Of wil jij ook wel als HoPper op een duurzame manier aan ons mooie House of Performance werken? Bekijk dan onze vacatures.

Het kan beter

Wat kan er volgens jou beter? We vernemen het graag van je!

reCAPTCHA is required.
House of Performance Logo

Over de auteur

Wij zorgen dat mensen, teams en organisaties kunnen excelleren. Binnen Nederland en ook daarbuiten doen wij dat door ze te adviseren en ondersteunen waar dat kan en te confronteren waar het moet.

Hamburgerstraat 30
3512 NS Utrecht

[email protected]
+31 30 239 33 60

Naar House Of Performance
Geef een reactie hier...

Een reactie op “Mijn verjaardagskado”

  • Nienke de Vos schreef:

    Hi,
    Leuke vlog en nog gefeliciteerd! Ik ben ook fan van Woman Inc. en ik ben ook bij hun seminar geweest over gender in de gezondheidszorg. Dat ging o.a. over dat hart- en vaatziekten bij vrouwen te laat worden (h)erkend, was echt een eye- opener. Groet, Nienke

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *