Niet iedereen heeft een hekel aan Trump

07/06/2018

Afgelopen week reed ik rond een uur of vijf op de A28 van Utrecht naar Amersfoort. Het was redelijk druk op de weg en de invoegstrook is vrij kort. Zelfs nog korter dan mijn lontje wanneer ik auto rijd. Des te irritanter dus als er een bestuurder op de snelweg rijdt die jou niet de ruimte geeft om in te voegen. Aangezien ik nogal kan gaan tieren achter het stuur als mensen om mij heen geen rekening houden met een ander, begon ik te mopperen op de beste man achter het stuur van de relatief oude Opel. Er reed aan de linkerkant van deze Opel overigens niemand. En daarom mopperde ik nog een beetje meer. Na flink op de rem te moeten trappen om achter de Opel te kunnen invoegen, haalde ik hem al vrij snel in. Geagiteerd als ik was keek ik met een boze blik naar rechts om de bestuurder te laten weten dat ik niet blij met hem was. Al kijkend in zijn auto zag ik een behoorlijk oude man zitten. En ik realiseerde mij dat ik op hem had zitten foeteren zonder dat ik wist wat er aan de hand was.

De man reed niet gevaarlijk. Hij reed veilig 90 kilometer per uur en bleef op gepaste afstand achter een vrachtwagen. Ik vind het fijn dat de relatief oude man van ongeveer 80 jaar nog steeds kan rijden en vrij is in zijn gaan en staan. Dat is immers niet alle mensen van 80 gegeven. Dat hij het niet prettig vindt om op de middelste baan te rijden in de drukte omdat er zo’n drammer als ik wil invoegen begrijp ik ook. Ik realiseerde mij dat ik te snel had geoordeeld.

De waarheid van één, is echter niet altijd, ook de waarheid van velen.

Ik houd niet van oordelen. Als iemand anders om mij heen een (negatief) oordeel velt over iets of iemand, kan ik mij daar heel vervelend over voelen. Ik moet het dan verdedigen, en als ik dat niet doe voel ik me schuldig. Het maakt daarbij niet uit of dit nou gaat over een feest dat een ander heeft georganiseerd of een oordeel over een persoon. Toch oordeel ik zelf continu, over mezelf, anderen, gedragingen, een organisatie, de gang van zaken, feesten, etcetera.

De waarheid van één, is echter niet altijd, ook de waarheid van velen. Niet iedereen zal mij een prettig persoon vinden, of mijn werkwijze de juiste. Ook niet iedereen zal 10 kilometer hardlopen een prestatie vinden, terwijl dat voor anderen juist heel ver is. Zelfs niet iedereen is het ermee eens dat Trump geen President van de Verenigde Staten zou moeten zijn – ongeacht wat voor feitelijk goede of slechte resultaten hij boekt.

Je kan de wereld immers alleen maar door je eigen twee ogen zien, je kan je inleven, maar je kunt nooit 100 procent vanuit de twee ogen van de ander kijken. Dat er meer dan één waarheid is, is een van de redenen dat wij – voordat wij bij een klant beginnen – altijd graag eerst een eigen analyse uitvoeren. De opdrachten die wij krijgen komen veelal vanuit het hogere management. De problemen waar zij tegenaanlopen en waar ze graag aan willen werken met de organisatie (= de waarheid) hebben oorzaken en deze oorzaken moeten eerst achterhaald worden. Dan kan blijken dat de medewerkers en het lagere management wellicht hele andere problemen zien (= ook de waarheid). Het gewoon gaan implementeren van een oplossing voor een door het hogere management gegeven probleem, maakt (dus) geen breed gedragen oplossing. Het maakt al helemaal niet dat de oplossing de juiste is. Het gaat er immers om waarom dingen gaan zoals ze gaan en daar de oorzaken van wegnemen of veranderen. Ik kan tegen de man van 80 zeggen dat hij een baan opzij moet gaan in het vervolg, maar als hij dat niet durft, dan gaat hij dat nooit doen.

Een (feitelijke) situatie moet dus altijd in haar context bekeken worden. Ik kan nu een oproep gaan doen om niet te oordelen voordat je de feiten kent. Maar ik zou zeggen: oordeel daar zelf maar over.

 

Het kan beter

Wat kan er volgens jou beter? We vernemen het graag van je!

reCAPTCHA is required.
Charlotte

Over de auteur

Klanten bijstaan met oog voor de mens én voor de organisatie en samen met de klant duurzame resultaten behalen. Dat is waar ik mij mee bezig wil houden.

Naar Charlotte Houben
Geef een reactie hier...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *