Obeya, de kern van de zaak

02/09/2019

Hoogleraar aan de Harvard Business School, Teresa Amabile, ontdekte in een uitgebreid kwalitatief onderzoek binnen verschillende Amerikaanse bedrijven en organisaties in zwaar weer wat de sleutel tot een productieve, betrokken en gemotiveerde organisatie is. De uitkomst van dat onderzoek verraste haar.

Na het uitpluizen van honderden dagboeken van werknemers bleek dit niet te gaan over geld of bonussen, over hippe werkplekken en tafeltennistafels of extra vakantiedagen. Het ging over iets heel anders; bijna zo vanzelfsprekend dat je het over het hoofd zou zien:

Vooruitgang.

Hoe heftig veranderingen binnen organisaties ook zijn – reorganisaties, fusies, ontslagrondes – zolang wij mensen vooruitgang blijven boeken, blijven we betrokken en gemotiveerd. Zolang werknemers elke dag weer het gevoel hebben dat ze van betekenis zijn geweest, ontstaat een gezond en prettig inner work life, zoals Amabile het noemt.

Ze schreef er een boek over met de veelzeggende titel ‘The Progress Principle’.

Wij nemen dit principe binnen House of Performance heel serieus en houden elkaar wekelijks scherp op thema’s die wij belangrijk vinden. Denk aan:

  • Mensen
  • Projectkwaliteit
  • Kennis & kunde
  • Sales & netwerk
  • Duurzaamheid

Dat doen we we in onze zogenaamde Obeya. Obeya is een Japans woord (大部屋) en betekent “grote ruimte”. En dat is ook letterlijk wat het is: een grote/centrale ruimte in ons kantoor, waar op grote A0 borden de verschillende genoemde thema’s uitgelicht worden. Per thema is een eigenaar afgestemd, worden doelen en targets helder verwoord, laten data zien hoe we ervoor staan ten opzichte van die doelstellingen en vermelden we de initiatieven en acties die ons strategisch een stap in de goede richting helpen.

Wekelijks komen we op vrijdag 60 minuten bij elkaar in onze Obeya en bekijken we samen waar we staan en waar we bij kunnen sturen. Iedereen is hierbij aanwezig en spart mee over de resultaten die we behaald hebben, de koers die we samen varen en de acties die prioriteit hebben. Onze Obeya is een ruimte waar alle ideeën en opvattingen welkom zijn. We voeren soms stevige discussies met elkaar. Dat is prima, want we hebben allemaal hetzelfde doel voor ogen: samen verbetering realiseren.

Wekelijks komen we op vrijdag 60 minuten bij elkaar in onze Obeya en bekijken we samen waar we staan en waar we bij kunnen sturen.

Het doel van een Obeya is kortom leren van elkaar en continu verbeteren op basis van beschikbare informatie. Het is een aanpak die goed past bij agile werken en een transparante manier om samen efficiënt tot de beste ideeën en oplossingen te laten komen; gebruikmakend van de wisdom of the crowd. Doordat iedereen altijd toegang heeft tot alle informatie, hoef je niet continu losse vergaderingen in te plannen, nieuwsbrieven te versturen of nieuwe taskforces in te richten. Iedereen is immers altijd al op de hoogte en kan bijdragen wanneer hij/zij kansen ziet. Dat scheelt niet alleen zeeën van tijd, maar ook een hoop gedoe, onbegrip en scheve gezichten.

Dankzij de transparantie van zo’n Obeya dus; maar vooral ook door de vooruitgang die structureel geboekt wordt. Want vooruitgang betekent verbetering, en daar doen we het met elkaar voor.

Zit jij boordevol goede ideeën en wil jij met ons in gesprek? Dan leren we je graag kennen! Kom naar ons kennismakingsevent of kijk voor alle openstaande vacatures op www.werkenbijhofp.nl

 

Het kan beter

Wat kan er volgens jou beter? We vernemen het graag van je!

reCAPTCHA is required.
House of Performance Logo

Over de auteur

Wij zorgen dat mensen, teams en organisaties kunnen excelleren. Binnen Nederland en ook daarbuiten doen wij dat door ze te adviseren en ondersteunen waar dat kan en te confronteren waar het moet.

Hamburgerstraat 30
3512 NS Utrecht

[email protected]
+31 30 239 33 60

Naar House Of Performance
Geef een reactie hier...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *