De Obeya: een manier om sneller medewerkers in te werken

13/10/2016

‘Een Obeya? Wat is dat nu weer? Een nieuwe yogahouding?’ Ik moest hardop lachen toen een goede klant mij bombardeerde met achterdochtige vragen toen ik vertelde over onze wekelijkse Obeya op de vrijdagochtend. Zijn primair sceptische houding veranderde toen vertelde ik over mijn nieuwe collega Sophie. Zij is nu een paar weken werkzaam voor House of Performance. Zij hield een verhaal naar aanleiding van een presentatie die wij bij een prospect hadden gehouden. Haar betoog was verbluffend. Ze wist precies welke processen we bij die klant zouden gaan verbeteren, hoe we dat het beste konden aanpakken en wat de te verwachten resultaten gaan zijn. Dat laatste op basis van de resultaten van referentieprojecten zoals we die met de nieuwe klant hadden besproken.

Sophie was zelf verbaasd over het gemak waarmee ze het proces uiteen kon zetten, over hoeveel ze had geleerd tijdens de voorbereiding van het bezoek aan deze bewuste klant. De Obeya biedt Sophie een forum om die indrukken te delen en te toetsen aan eerdere ervaringen en kennis van collega’s. Op die manier werd haar leermoment bij de voorbereiding van het klantbezoek uitgebreid met een collectief leermoment tijdens de Obeya. Zoals yoga je lichaam stretcht, stretcht de Obeya je geest.

yoga-en-de-obeya

De Obeya dus. Het is geen afkorting, het is een Japans woord. Het betekent: grote ruimte. Het doel van een Obeya is het leren van elkaar en continu verbeteren op basis van beschikbare informatie op het gebied van: klanten en sales, projecten, mensen, kennis, strategie en waarden of omzet. In de Obeya  komen alle collega’s bij elkaar op een afgesproken tijd. Het is de ultieme mogelijkheid om kennis te delen en te leren over je klant, je project, de organisatie, je collega’s en jezelf. De Obeya vervangt bij House of Performance een groot deel van vergaderingen en rapportages.

Wil je op de hoogte blijven van onze werkmethodes gericht op prestaties verbeteren op de werkvloer? Click dan op de button hieronder en volg ons op LinkedIn:

 Follow us

Het kan beter

Wat kan er volgens jou beter? We vernemen het graag van je!

reCAPTCHA is required.
Carien de Vries

Over de auteur

Als (interim)manager of projectmanager weet ik resultaten te boeken waar betrokkenen, ieder met eigen agenda’s, zich aan committeren. Kernwoorden: denken in mogelijkheden, snel inhoudelijk onderwerpen beheersen en gevoel voor verhoudingen in organisaties. Ik word omschreven als iemand die weet te enthousiasmeren door het combineren van een ‘hands on mentaliteit’ en jaloersmakende energie, waardoor mensen mee willen doen en doelstellingen worden bereikt.

Naar Carien de Vries
Geef een reactie hier...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *