Ouwe mierenneuker, kan je niet even een pauze nemen?

08/03/2016

Als je mij vraagt wat mijn kernovertuiging is in het bereiken van impact en resultaat, dan heb ik een heel duidelijk antwoord. Het team! Als het team goed staat, dan komen de resultaten vanzelf.

Afgelopen week bevond ik mij in een, nogal statige, boardroom in Alkmaar. Er zijn vijf mensen en er staan twaalf stoelen aan een lange tafel. De sfeer is formeel en wordt gechallenged door mijn uitbundige gedrag. Mijn insteek is om altijd in eerste instantie met enthousiasme mensen tegemoet te treden, zo zit ik nu eenmaal in elkaar. De personen in dit team werkt al meer dan 4 maanden met elkaar samen, dus ze zijn inmiddels met mijn aanwezigheid bekend. Een consequentie van mijn gedrag is dat ik vanuit enthousiasme meteen reageer op mensen en ze daardoor vaak niet laat uit praten.

De voorzitter van de vergadering geeft mij die eigenschap in een grap terug:‘Sydo, kan jij in iemands hoofd kijken? Want als dat zo is dan snap ik waarom je iemand steeds onderbreekt en aanvult.’ Het team moest lachen, ik ook. Tegelijkertijd is de feedback heel duidelijk. En de intentie ook, doordat we elkaar vertrouwen. Ik kon en wilde mijn gedrag direct aanpassen.

In Zuid-Afrika, waar ik meerdere jaren heb gewoond en ooit hoop terug te keren, had ik een soortgelijke ervaring. Ons team daar bestond uit 15 personen. We investeerden veel in teamborrels en teamlunches. Zorg bij Zuidafrikanen voor goed eten en drinken en je hebt de basis voor een succesvolle samenwerking gelegd! Kortom, we kenden elkaar echt en konden op elkaar bouwen. Soms hadden we werkweken van 60 tot 70 uur. Mijn perfectionisme liet me ondanks die lange werkweken niet in de steek, met als reactie van mijn collega’s:

‘Ouwe mierenneuker, kan je niet even een pauze nemen, want ik ga geen 100 uur maken deze week.’

Doordat er echt contact en vertrouwen was kan je dus ook veel zeggen tegen elkaar.

Het resultaat volgt

Naar mijn overtuiging is het team prioriteit nummer één. Een goed functionerend team is voor mij óók een resultaat, waarna de resultaten die het team wil bereiken volgen. Ik ben benieuwd naar jouw mening, laat mij die vooral weten, want ik scherp jouw of mijn overtuigingen graag aan!

Het kan beter

Wat kan er volgens jou beter? We vernemen het graag van je!

reCAPTCHA is required.
sydo

Over de auteur

Samen aan de slag om te verbeteren, daar krijg ik energie van!

Naar Sydo Schikker
Geef een reactie hier...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *