Performance Cup: hoe appels en peren groeien in de wedstrijd

12/12/2017

Daar gáán we weer! De gemiddelde werknemer is maar moeilijk te motiveren voor het zoveelste verbeterprogramma. Herkenbaar? Probeer het eens met Gamification. Want zodra het een wedstrijdje wordt, vinden mensen het ineens wél leuk en gaan veranderingen een stuk gemakkelijker. Zo laat de Performance Cup overtuigende resultaten zien.

Hoe oud je ook bent en hoe serieus je ook met vak bezig bent, je leert het spelen nooit helemaal af. Dat is maar goed ook, vinden de aanhangers van Gamification. Want gamen is niet alleen leuk en leerzaam, je kunt er gedragsveranderingen mee tot stand brengen die anders niet of heel langzaam zouden plaatsvinden.

Hoe dat werkt is het beste te illustreren aan de hand van een praktijkvoorbeeld: de Performance Cup, een spel dat een wedstrijdje maakt van veranderen. In de Performance Cup komen teams uit verschillende organisaties en branches (appels en peren) tegen elkaar uit. Ze streven allemaal hun eigen verbeterdoel na en meten hun groei af aan zelfgekozen KPI’s. En dat werkt. Alle teams en deelnemers groeien. Het team dat zijn doelen het snelst bereikt en dus de steilste leercurve vertoont, gaat er met Cup vandoor.

Topsport
De ontwerpers van de Performance Cup hebben zich laten inspireren door topsport. Sterker nog, er werken tal van topsporters aan mee. Bij de start van elke nieuwe missie, er zijn er 5, deelt een topsporter zijn of haar geheim. Zo vertelt ex-toproeister Roline Repelaer van Driel in een video over de doelgerichte aanpak richting de Olympische Spelen. Zij vertaalt dat aansprekend naar prestatiegerichtheid op de werkvloer en vervolgens geeft ze de bijbehorende opdracht: formuleer als team een aansprekend doel.

Ook de jury van Performance Cup bestaat voor een groot deel uit organisatiedeskundigen met een topsportverleden. Hun invloed komt ook terug in het spel zelf. De teams moeten namelijk ook een zelfgekozen sportief doel bereiken. Men komt bijvoorbeeld met doelen zoals tien trappen of tienduizend stappen per dag, maar originelere ideeën zijn welkom. Je krijgt er zelfs bonuspunten voor.

Beter, hoger, steiler
In de Performance Cup kunnen teams binnen een bedrijf tegen elkaar spelen, maar het kan ook anders. Onlangs namen teams uit drie verschillende bedrijven het tegen elkaar op: een verzekeraar, een gemeente en een transportbedrijf.

De winnaar was niet het best presterende, maar het snelst verbeterende team. In de woorden van de organisator: het team met de steilste leercurve.

Leuk allemaal, maar wat levert het op?
Meetbare prestaties, daar gaan we voor in de Performance Cup. Zo is het verbeteren van de klantprestatie af te meten aan een groeiende klanttevredenheid of teruglopende wachttijden. Tel daarbij de punten op voor sportiefste en origineelste bijdragen aan de challenge en je hebt een winnaar.

Of, zoals een deelnemend manager het verwoordde: ‘Ik ben al twee jaar bezig om met de Lean-filosofie mensen uit te dagen tot verbeteren. Met de Performance Cup lukt dat in 16 weken.’

Lees meer over de aanpak en mogelijkheden van de Performance Cup.

Het kan beter

Wat kan er volgens jou beter? We vernemen het graag van je!

reCAPTCHA is required.
arjon

Over de auteur

Ik geloof dat het altijd beter kan, voor ons zelf, een collega of klant en voor de samenleving. Daar wil ik graag aan bijdragen. Daarnaast moeten we lol maken en genieten van het leven, immers "Life is too short to drink bad wine".

Naar Arjon van Lieshout
Geef een reactie hier...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *