PERSBERICHT: ABN AMRO wint Ethical Performance Awards

03/12/2019

Onlangs organiseerde House of Performance voor de tweede keer de Ethical Performance Awards, een initiatief om innovativiteit binnen het compliance vak te stimuleren. Dit jaar werd de award voor meest innovatieve compliance toepassing uitgereikt. Deze is gewonnen door ABN AMRO. De award werd in ontvangst genomen door senior expert compliance learning & awareness Maarten Hoekstra, samen met zijn team verantwoordelijk voor de inzending.

“Leuk dat je 10.000 pagina’s aan policies hebt, maar die hebben mensen niet altijd paraat. Daarom hebben we het trainen van compliance regels omgedacht naar leren in de praktijk. Bij elke doelgroep hebben we gekeken naar welke regels voor hen van toepassing zijn en hoe we die op een begrijpelijke manier naar herkenbare, dagelijkse momenten kunnen vertalen. Bijvoorbeeld regels als je (intern) van baan wisselt of risico’s die spelen als je een gesprek bij de koffieautomaat voert. Want, wie luistert er allemaal mee? Op die manier leert iedereen relevante risico’s in de praktijk herkennen”, aldus Hoekstra.

Sjoerd Hogenbirk, consultant bij House of Performance, vertelt: “Bij ABN AMRO zien wij een heel duidelijke visie op compliance en ethiek. De ambitie is een intrinsiek gemotiveerde bankier die het goede wilt doen. ABN AMRO weet vanuit die visie een vertaling te maken naar de type methodieken en interventies die zij inzet. Namelijk, meer ‘tailor-made’ en gericht op interactie. Een grote ambitie vraagt om een andere manier van werken en een andere rolinvulling. ABN AMRO laat zien die transitie te maken.

Het was een inspirerende avond, waarbij we naast de uitreiking vooral met elkaar in gesprek zijn gegaan over wat nu precies innovatieve compliance is. Wat je ziet is dat veel organisaties heel bescheiden zijn en het lastig vinden om hun compliance activiteiten als innovatief te bestempelen. Daarnaast ligt ook de inhoud soms gevoelig. Niet elke organisatie vindt het prettig als er in hun keuken wordt gekeken.”

Volgens Hogenbirk is businessethiek daardoor nog te weinig een cumulatieve wetenschap. “Simpel gezegd, we leren onvoldoende van elkaar. Precies om die reden organiseren wij de Ethical Performance Awards. Uit eigen onderzoek blijkt dat innovatieve compliance programma’s effectiever zijn. Tegelijk is er binnen de sector geen gedeeld beeld over wat innovatieve compliance dan precies is. Met de awards willen we compliance en ethiek professionals samenbrengen en die dialoog aanjagen.”

Het kan beter

Wat kan er volgens jou beter? We vernemen het graag van je!

reCAPTCHA is required.
House of Performance Logo

Over de auteur

Wij zorgen dat mensen, teams en organisaties kunnen excelleren. Binnen Nederland en ook daarbuiten doen wij dat door ze te adviseren en ondersteunen waar dat kan en te confronteren waar het moet.

Hamburgerstraat 30
3512 NS Utrecht

[email protected]
+31 30 239 33 60

Naar House Of Performance
Geef een reactie hier...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *