Relevantie is belangrijker dan ooit

05/11/2020

“En?”, vroeg ik, “was het wat?” “Iemand die iets met mensen wil en goed is in verbinden”, lachte mijn collega. Ik lachte en wist genoeg. Interim managers die iets met mensen willen en goed zijn in verbinden, sluiten zich over het algemeen graag bij ons netwerk aan. Daar is natuurlijk niets mis mee, maar voor ons is dat de basis die je op orde moet hebben. Ofwel, je hygiëne. Je kunt namelijk wel in topconditie en sportpak aan de start verschijnen, maar als je niet óók kunt hardlopen wordt de finish bereiken lastig. Het gaat dus om relevantie voor de wedstrijd die je speelt. En dat is belangrijker dan ooit, ook in interim management. Vooral omdat (technologische) ontwikkelingen zich steeds sneller voltrekken.

Openstaan voor nieuwe ideeën

Relevant zijn en blijven, betekent dat je meegaat met de tijd. Dat je iedere dag bijleert en steeds weer kijkt hoe jouw expertise aansluit op organisatorische ontwikkelingen en vraagstukken. Neem bijvoorbeeld IT. Als jij vanuit je rol als interim manager nu nog geen kennis hebt over hoe je effectief samenwerkt in een virtuele omgeving of hoe je leidinggeeft aan teams op afstand, dan ben je te laat. En dat is funest voor jouw relevantie als zelfstandig interim manager. Relevant blijven vraagt om openstaan voor nieuwe ideeën en werkwijzen en je deze snel eigen maken.

In verbinding blijven met de ander

Als je open wil staan voor nieuwe ideeën, dan is het belangrijk dat je goed luistert naar de ander met de intentie om hem of haar écht te begrijpen. Want alleen dan zie je het nut en de noodzaak van het nieuwe idee of de voorgestelde werkwijze. Natuurlijk hoef ik als verandermanager niet álle ins en outs te kennen, maar ik moet wél begrijpen wat het betekent voor het begeleiden van een verandering waarvoor ik verantwoordelijk ben. Zo blijf ik immers relevant.

De context van ontwikkelingen

Als verandermanager houd ik me bezig met het veranderverhaal, het creëren van draagvlak en het aan boord houden van stakeholders. Oftewel: het begeleiden van de transformatie. In grote lijnen zien transformaties, veranderingen er hetzelfde uit. Maar je moet wel voldoende begrijpen waar het in de inhoud over gaat. En hoe dat een impact op de gevraagde verandering heeft. Of het nu gaat over de inzet van data en robotics, design thinking en agile transformaties of het verduurzamen van je operatie, je moet de context begrijpen om relevant te kunnen blijven. En dat gaat verder dan de basis op orde.

Benieuwd welke relevantie en waarde de interim managers van House of Performance aan het verandervraagstuk van jouw organisatie kunnen toevoegen? Neem dan nu contact op!

Het kan beter

Wat kan er volgens jou beter? We vernemen het graag van je!

reCAPTCHA is required.
Carien de Vries

Over de auteur

Als (interim)manager of projectmanager weet ik resultaten te boeken waar betrokkenen, ieder met eigen agenda’s, zich aan committeren. Kernwoorden: denken in mogelijkheden, snel inhoudelijk onderwerpen beheersen en gevoel voor verhoudingen in organisaties. Ik word omschreven als iemand die weet te enthousiasmeren door het combineren van een ‘hands on mentaliteit’ en jaloersmakende energie, waardoor mensen mee willen doen en doelstellingen worden bereikt.

Naar Carien de Vries
Geef een reactie hier...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *