Spelen, leren en innoveren met ethiek

23/08/2018

De afgelopen week was ik in Chicago. Voor vakantie? Nee, mijn promotie in bedrijfsethiek bracht mij daar! Ik mocht mijn visie delen op het stimuleren van gewenst gedrag tijdens de wetenschappelijke conferentie van de Society for Business Ethics. Het was een gave trip én een fantastische ervaring, met veel (persoonlijke) inzichten die ik graag met je deel.

Allereerst, als ik één ding heb proberen over te brengen op mijn publiek in Chicago, dan was het deze: Speel! Experimenteer! Innoveer! Ook als het om iets serieus als business ethics gaat. Mijn onderzoek dat ik mocht presenteren onderbouwt deze boodschap ook. Ethiekprogramma’s van innovatieve compliance officers worden als veel effectiever gepercipieerd en zijn beter in staat om gewenst gedrag te stimuleren.

Daarnaast was Chicago ook een struggle voor mij. Die wereld van wetenschap en onderzoek; ik voel mij er niet altijd thuis. Ik ben meer een praktijkman, geen wetenschapper. Ik wil niet alleen observeren en concluderen, ik wil dingen veranderen. Op de conferentie waren maar weinig mensen aanwezig met een achtergrond in verandermanagement. De belangrijkste verandering die ik zie? Er wordt in business ethiek vooral veel nagedacht over het begrenzen van ongewenst gedrag, terwijl we veel meer bezig zouden moeten zijn met het omgekeerde: het stimuleren van gewenst gedrag. We weten immers al heel lang dat het veel effectiever is om gewenst gedrag te stimuleren! Zeker op de lange termijn.

Mijn presentatie zelf ging goed. Met gezonde wedstrijdspanning begon ik, toen de beamer probeerde obstructie te plegen door ermee te stoppen. Dat probleem werd snel opgelost en ik heb m’n verhaal steady kunnen doen. Een aantal zaken leerde ik vanuit de vragen en feedback die ik kreeg. Allereerst dat mijn onderzoek te veel focuste op de invloed van de compliance/ethiek officer zelf. Dit is toch niet de enige factor die de effectiviteit van het programma bepaalt? Nee, dus. De macht van een functionaris is beperkt. Voor een succesvolle implementatie van een integriteitsprogramma is draagvlak nodig, bijvoorbeeld bij een CEO. Een terechte aanvulling.

Een andere vraag betrof de invloed van contextuele variabelen, zoals de bedrijfscultuur en de concurrentiepositie. Als een bedrijf met moeite het hoofd boven water houdt, wordt ethiek wel een beetje een luxeprobleem, meende de vragensteller. Het is de vraag of dat zo is, want juist als er druk op de organisatie komt te staan, is het de kunst om de balans te vinden tussen presteren en ethiek. Dat valt buiten mijn onderzoek, maar in mijn adviespraktijk is bewust omgaan met deze zogenaamde performancespanning een belangrijk onderwerp (zie ook mijn blog hierover).

En verder? Het was zeker een boeiende conferentie. In vijf dagen kwamen talloze onderzoeken en modellen langs, die bere-interessant zijn voor deze wetenschappelijke community, maar mij soms iets te ver van de praktijk stonden. Spelen, innoveren en leren, óók met ethiek, blijft essentieel in mijn ogen en door de reacties van andere wetenschappers ben ik daar in bevestigd. Om dat goed te kunnen doen en onze interventies scherper te kunnen doen, is het essentieel om te blijven meten. Het is belangrijk om te weten hoe effectief de interventies binnen een programma zijn. Alleen dan kunnen we goed leren, innoveren en ook uitproberen!

Wil je met mij in gesprek over ethisch presteren? Neem dan contact met me op!

Het kan beter

Wat kan er volgens jou beter? We vernemen het graag van je!

reCAPTCHA is required.
Sjoerd-1640x1800

Over de auteur

Anderen typeren mij als iemand waar je op kan bouwen, intelligent en flexibel waarbij ik snel kan wisselen tussen inhoud, niveau en perspectief. Ik ben ambitieus en beschik over veel energie.

Naar Sjoerd Hogenbirk
Geef een reactie hier...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *