Stop de waan als je creatief wilt zijn

30/05/2017

De waan van de dag, te vaak laat ik mij er door leiden. Wat dat betekent? Nou letterlijk betekent waan “een niet met de werkelijkheid overeenstemmend denkbeeld dat zich niet laat corrigeren door redelijke argumenten.” Mijn waan van de dag komt er globaal op neer, dat ik als een soort bezetene op mijn laptop zit te tikken en van de ene naar de ander afspraak hol.

Ja ik weet van timemanagement, en ja ik heb een werkplanning. Waar het onder andere misgaat is, dat ik start met een werkplanning waarvan ik, als ik eerlijk ben, al van tevoren weet dat deze zelfs in theorie niet realistisch is. Daarnaast laat ik mij steeds weer verleiden om op ad hoc hulpvragen van collega’s in te gaan.

Het resultaat is dat ik mij gestressed voel en als gevolg daarvan de dag doorworstel. Dit uit zich dan bijvoorbeeld in mijzelf de lunch ontzeggen om zo tijd te besparen.  Een redelijk argument is natuurlijk ‘Een mens moet eten’. Maar ja, dat argument werkt dus niet in combinatie met die waan, snap je?

Het kan beter

Het kan dus beter. Dat zie ik zelf ook echt wel. Sterker nog, als ik wil blijven excelleren in mijn werk als marketing & communicatie professional is het noodzakelijk om de waan continu te blijven doorbreken. Maar de waan helpt mij ook. Het levert namelijk een zeer hoge productiviteit op. Vaak krijg ik meer af dan wat redelijkheid halve te verwachten is op basis van mijn te lange to-do-lijstje. Wanneer ik mijn werkzaamheden volledig focus op de uitvoering van plannen kan het dus tijdelijk wel positief werken. Echter wanneer er strategie bepaald moet worden of creatieve concepten bedacht, is dat onmogelijk in de-waan-van-de-dag-modus, zo is mijn ervaring. Ik moet daarvoor echt loskomen van die waan. Hoe ik dat doe?

  • Nee zeggen! Collega’s begrijpen best dat je niet altijd per direct je werk kunt laten vallen om hen te helpen. Zeker als je aangeeft wanneer je ze wel kan helpen.
  • Mijn hoofd leeg maken. Wat daar in werkt is natuurlijk voor iedereen anders. Bij mij werkt het om bijvoorbeeld even een stuk te gaan wandelen, het liefst in het bos. Ook yoga en koken, niet tegelijkertijd, helpen mij mijn gedachten als het ware te resetten. Daardoor ontstaat er weer ruimte voor nieuwe inzichten.
  • Mijn valkuil van ‘in de waan blijven’ delen met directe collega’s. Doordat ze ervan weten kunnen ze mij helpen door mij er bijvoorbeeld op attenderen dat het hoog tijd is dat ik weer eens ga lunchen.
  • Mij bewust zijn van de dynamiek. Een poosje waan is dus helemaal niet zo erg, zolang ik er maar voor zorg dat ik deze ook weer doorbreek. Het helpt daarbij om mij te realiseren dat de waan niet luistert naar realistische argumenten maar ze dat dus wel zijn.

Herken jij jezelf in mijn ervaring? Wat doe jij om uit de doe-modus te komen?

Het kan beter

Wat kan er volgens jou beter? We vernemen het graag van je!

reCAPTCHA is required.
House of Performance Logo

Over de auteur

Wij zorgen dat mensen, teams en organisaties kunnen excelleren. Binnen Nederland en ook daarbuiten doen wij dat door ze te adviseren en ondersteunen waar dat kan en te confronteren waar het moet.

Hamburgerstraat 30
3512 NS Utrecht

[email protected]
+31 30 239 33 60

Naar House Of Performance
Geef een reactie hier...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *